Solutii

Cum arată planul de 1.2 miliarde de euro al Romaniei pentru gestionarea deșeurilor

9
min
29/6/2022

Vor fi construite mii de insule ecologice digitalizate, sute de centre de colectare și zeci de stații de reciclare

Romania va avea la dispoziție, prin Planul National de Redresare si Reziliență, un buget de 1,2 miliarde de euro pentru managementul tuturor tipurilor de deșeuri și trebuie să implementeze proiectele asumate pana în anul 2026.

Daca proiectele vor fi de succes și rata de reciclare a deșeurilor de ambalaje ar trebui sa crească în Romania, pana la începutul anului 2026, la 70%, potrivit unei analize efectuata de Clean Recycle. 

Pana în toamna anului 2024 este prevăzut să fie construite 565 de centre de colectare în comunitățile cu până la 50 de mii de locuitori, pentru deșeuri voluminoase sau periculoase (precum bateriile), inclusiv ambalaje provenite din domeniul construcțiilor. 

Citește și: ANALIZĂ Cum ne deplasăm pentru a nu mai alimenta schimbările climatice

În jurul blocurilor din marile orașe, vor fi instalate aproape 14.000 de insule ecologice digitalizate, subterane, pentru colectarea selectivă a deșeurilor menajere și de ambalaje, care vor putea fi monitorizate de autorități de la distanță. 

De asemenea, peste doi ani, țara noastră ar trebui sa aibă – cu ajutorul fondurilor din PNRR, 7 noi centre integrate de colectare a tuturor deșeurilor, împartite pe regiuni, și 26 de stații de reciclare.  

Citește și: Milioane de lei pentru pistele de bicicliști

Cosmin Monda, fondator si CEO, Clean Recycle
“Credem că autoritățile vor adopta și un plan mult mai riguros și eficient pe partea legislativă, iar acest lucru va garanta accelerarea tranziției către o economie circulară. De asemenea, sunt propuneri pentru introducerea și a unor sancțiuni mai severe pentru generatorii de deșeuri care nu se conformează cu regulile în vigoare. Cu ajutorul fondurilor din PNRR, credem că se vor aloca și mai multe resurse în direcția conștientizării și educării populației – acesta este, de altfel, elementul-cheie pentru un management eficient al deșeurilor"
Cosmin Monda, fondator si CEO, Clean Recycle 

Potrivit datelor Eurostat, Romania se afla pe penultimul loc în rândul statelor din Uniunea Europeana privind reciclarea ambalajelor, cu o rata de 44,6%, succedată doar de Malta.

 Pentru a ne atinge țintele impuse de autoritățle de la Bruxelles, în fiecare an, un milion de tone de deșeuri de ambalaje trebuie să ajungă la stațiile de reciclare, potrivit estimărilor Asociației OIREP Ambalaje.

Clean Recycle este unul dintre primii cinci jucători pe piața locala a transferului de responsabilitate privind deșeurile de ambalaje (OIREP).

Clean Recycle gestionează un portofoliu de peste 700 de companii care produc și pun pe piata deșeuri de ambalaje, active pe întreg teritoriul României, din domenii precum FMCG și retail, agribusiness, automotive, distribuție, producție industrială, farmaceutice s.a. 

Sursa foto: Wikimedia Commons