Stiri

Discuții, la nivelul Guvernului, privind Sistemul de Garanție Returnare

2
min
19/4/2024

Ministerul Mediului ia în calcul prelungirea perioadei de tranziție pentru programul SGR.

Recent, ministrul Mediului a făcut un anunț cu privire la viitorul sistemului SGR de garanție-returnare, în contextul în care un reprezentant local al industriei băuturilor spirtoase din România a cerut Guvernului să elimine termenele-limită stabilite prin lege. Mircea Fechet a prezentat toate detaliile necesare pentru a evita confuziile în rândul cetățenilor.

Asociația Spirits România a solicitat modificarea termenelor și permisiunea de a vinde stocurile existente fără etichete speciale care să marcheze posibilitatea de reciclare. Cererea s-a referit la produsele fabricate până la data de 1 decembrie 2023. Reprezentanții Guvernului au înțeles problema, însă nu au luat o decizie în ceea ce privește ambalajele deja existente.

„Sunt mulţi comercianţi care ne spun că au pe stoc multe sticle de dinainte de 30 noiembrie 2023 şi că nu ar vrea să fie puşi în situaţia de a vorbi cu distribuitorii să vândă produsele mai repede. Am putea deci să facem o excepţie pentru a nu plimba stocurile înapoi la fabrică pentru reetichetare. Să reetichetezi o sticlă este mai scump decât să produci una nouă. Este deci o hotărâre de guvern pusă în consultare publică, încă nu s-a luat o decizie. Ce este cert este că nu suspendăm nimic“, spune ministrul mediului Mircea Fechet, conform bugetul.ro.

Ministerul Mediului are în vedere posibilitatea de a prelungi perioada de tranziție pentru programul SGR. În loc să se încheie pe 30 iunie 2024, termenul ar putea fi amânat până la 31 decembrie 2024. Această extindere ar permite producătorilor să aibă suficient timp pentru a epuiza stocurile existente.

„Vinarii au avut unele nemulţumiri, au apărut şi unele procese. Va trebui să aşteptăm să vedem ce spun instanţele. O parte a industriei vinului ar fi vrut să nu existe SGR. Unii nici azi nu pun pe piaţă ambalaje SGR“, a adăugat ministrul.

Pe măsură ce reprezentanții firmelor și autoritățile încearcă să ajungă la un consens, cetățenii români se plâng că sistemul implementat de ReturRo nu este complet funcțional. Fiecare persoană trebuie să achite 50 de bani pentru ambalaj, dar când ar trebui să își recupereze suma, apar probleme: fie echipamentele nu funcționează, fie retailerii nu dispun de tehnologia necesară pentru reciclare.

O altă preocupare a clienților este că pentru fiecare produs reciclat primesc un bon, ceea ce înseamnă că, deși se face economie la plastic, se consumă mai multă hârtie.

Foto: Facebook RetuRO SGR