Stiri

Garda de Mediu a confiscat 94 de păsări din specii protejate de lege, după ce au fost descoperite la vânzare

2
min
15/4/2024

Păsările au fost ulterior eliberate în mediul lor natural.

Comisarii de la Garda Națională de Mediu au confiscat un număr de 94 de păsări sălbatice din specii protejate de lege, descoperite la vânzare în diverse târguri. Majoritatea au fost eliberate în mediul lor natural, cu excepția a șapte exemplare care nu puteau zbura, informează News.ro.

„E sâmbătă. Şi cum sâmbăta şi duminică, în general sunt zile «de târg» în care oamenii pun pe tarabă ce nici nu-ţi trece prin cap, comisarii Gărzii Naţionale de Mediu din cadrul Comisariatului General - Direcţia Biodiversitate, s-au organizat şi au dat şi ei o tură prin aceste locuri să verifice dacă nu cumva se comercializează şi niscaiva vietăţi protejate de lege. Nu s-au dus singuri, ci însoţiţi de un biolog din cadrul Societăţii Ornitologice Române şi de 3 poliţişti din cadrul IGPR - Directia Protecţia Animalelor şi de la DGPMB - Serviciul Protecţia Animalelor. În urma «vizitei» desfăşurate incognito (toată lumea în civil), comisarii GNM au găsit mai mulţi «întreprinzători» care puneau în vânzare multe exemplare din diferite specii de păsări protejate de lege”, au arătat reprezentanţii Gărzii Naţionale de Mediu, într-o postare pe Facebook.

Însoțiți de un biolog din cadrul Societății Ornitologice Române și de 3 polițiști din cadrul IGPR - Direcția Protecția Animalelor și de la DGPMB - Serviciul Protecția Animalelor, inspectorii Gărzii de Mediu au descoperit mai mulți „întreprinzători” care comercializau un număr semnificativ de exemplare din diverse specii de păsări protejate de lege.

Având în vedere că aceste acțiuni constituie infracțiuni conform legislației în vigoare ("în vederea protejării tuturor speciilor de păsări, inclusiv a celor migratoare, sunt interzise: vânzarea, deținerea și/sau transportul în scopul vânzării și oferirii spre vânzare a acestora în stare vie ori moartă sau a oricăror părți ori produse provenite de la acestea, ușor de identificat" - OUG 57/2007), au fost întocmite deja trei sesizări penale, conform informațiilor furnizate.

În plus, au fost confiscate 94 de exemplare de păsări din diferite specii, printre care scatii, florinți, cinteze, sticleți, mugurări și cânepari.

Păsările au fost ulterior eliberate în mediul lor natural, cu excepția a 7 exemplare care au fost preluate în vederea recuperării, deoarece nu erau apte să zboare la momentul eliberării.

Garda Națională de Mediu subliniază că astfel de controale în diverse piețe și târguri vor continua, iar legislația privind protecția speciilor de păsări va fi strict aplicată.

Foto: captura Facebook Garda Națională de Mediu