Stiri

Gazele cu efect de seră de mii de ori mai dăunătoare decât CO2, introduse ilegal în Europa

2
min
15/4/2024

Hidrofluorocarburile (HFC) sunt un grup de gaze sintetice utilizate predominant pentru răcire și refrigerare.

Impactul hidrofluorocarburilor asupra încălzirii globale poate fi de mii de ori mai puternic decât cel al dioxidului de carbon. Recent, s-a descoperit că, cantități semnificative de gaze cu efect de seră sunt introduse ilegal în Europa din China și Turcia.

Acest trafic ilegal subminează eforturile globale de eliminare graduală a acestor gaze, conform unui raport publicat săptămâna aceasta de către Agenția de Investigare a Mediului (EIA) din Londra, transmite euronews.ro

Hidrofluorocarburile (HFC), denumite și „super-poluante” de către EIA, sunt un grup de gaze sintetice utilizate predominant pentru răcire și refrigerare. Deși nu dăunează stratului de ozon ca și alți agenți frigorifici interziși, impactul lor asupra încălzirii globale poate fi de până la mii de ori mai mare decât cel al dioxidului de carbon (CO2).

HFC-urile sunt gaze produse de om utilizate în refrigerare, aer condiționat, spume izolatoare și propulsoare de aerosoli.

„Majoritatea HFC-urilor sunt conținute în echipamente, astfel încât emisiile sunt rezultatul uzurii, întreținerii defectuoase sau scurgeri la sfârșitul duratei de viață a unui produs”, scrie Climate and Clean Air Coalition pe site-ul său.

Țările europene și alte state industrializate și-au asumat angajamentul de a reduce utilizarea HFC cu 85% până înainte de 2050, conform amendamentului de la Kigali din 2016 la Protocolul de la Montreal.

În vederea facilitării acestei reduceri treptate, producătorilor și consumatorilor autorizați de HFC li se atribuie cote de utilizare care sunt reduse progresiv.

În pofida angajamentului de a reduce utilizarea HFC, cererea rămâne ridicată și, ca rezultat, prețurile au crescut. Această situație a creat oportunități pentru contrabandiști - mulți dintre aceștia fiind, de asemenea, autorizați să facă comerț legal - și i-a încurajat să mărească aprovizionarea provenită din Turcia și China.

„Este mult mai ușor, dacă ai licență, să-ți depășești cota: este atât de greu de dovedit. Reducerea treptată este menită să facă HFC-urile scumpe și să-i facă pe oameni să creadă că alternativele sunt mai bune și mai rentabile, dar dacă intervine comerțul ilegal și este vândut la jumătate din preț, întregul sistem se prăbușește”, a declarat Fin Walravens, un activist senior EIA, agenției de presă Reuters.

Conform unei investigații EIA din 2021, aproximativ 20 până la 30% din HFC-urile comercializate în mod legal - ceea ce echivalează cu până la 30 de milioane de tone de CO2 - sunt traficate ilegal în Europa.

Noul raport nu a actualizat această estimare, dar conform lui Walravens, „s-a schimbat foarte puțin”.

Autoritățile din Uniunea Europeană se luptă să controleze aceste transporturi ilegale care vin prin Turcia, Rusia și Ucraina.

Conform constatărilor EIA din timpul anchetei sale semi-acoperite desfășurate pe parcursul a doi ani, comercianții și traficanții de pe piața neagră devin „mai sofisticați și își adaptează tacticile pentru a evita detectarea”. Aceștia folosesc tactici precum evitarea buteliilor de unică folosință interzise și deghizarea HFC-urilor ca alternative de refrigerare cu hidrofluoroolefine (HFO) mai puțin reglementate.

Foto: pixabay