Smart City

Italia: Parcul Național Cinque Terre introduce restricții pentru a gestiona supraturismul

1
min
29/4/2024

O măsură pentru a controla supraaglomerarea este introducerea taxei de intrare

Parcul Național Cinque Terre este una dintre cele mai populare destinații turistice din Italia, atrăgând milioane de vizitatori anual. Cu toate acestea, regiunea începe să resimtă efectele supraturismului și caută constant soluții pentru a gestiona acest fenomen.

Pentru a pregăti noul sezon de drumeții, care coincide cu o serie de sărbători, conducerea parcului a decis să facă una dintre căi accesibilă în sens unic. Traseul vizat este cel care leagă Monterosso de Vernazza, cunoscut sub numele de poteca Verde Azzurro (Poarta Verde-Albastră). Restricțiile au început pe 25 aprilie și vor dura până la 1 mai, în intervalul orar 9.00 - 14.00, care este cel mai aglomerat, scrie The Mayor.

Potrivit Donatella Bianchi, șefa autorității parcului, scopul introducerii sensului unic pe potecă este de a gestiona mai bine fluxul de drumeți, de a crește siguranța acestora și de a reduce impactul asupra mediului.

Controlul la intrarea în poteca Verde Azzurro din Monterosso se va face la două puncte: unul lângă centrul istoric spre Punta Corone și celălalt lângă punctul de informare al parcului. În Vernazza, accesul va fi reglementat la cele trei puncte de acces din strada principală a orașului (Via Roma) și de la punctul de informare al parcului din Lama.

Pe lângă introducerea sensului unic, o altă măsură de control al aglomerației este taxa de intrare pe potecă, stabilită la 15 euro de persoană.

Aceste reguli ar putea fi extinse și pentru weekendul 4 și 5 mai, însă acest lucru nu a fost încă confirmat.

Sursa: Parco Nazionale delle Cinque Terre