Stiri

Mai multe substanțe s-au scurs dintr-un depozit ecologic, iar râul Burla a fost poluat

3
min
23/10/2020

Operatorul Depozitului Ecologic de Deșeuri Stăuceni a fost amendat de Prefectura Botoșani din cauză că mai multe substanțe s-au scurs în râul Burla.

Chiar dacă această scurgere a avut loc pe data de 21 octombrie, pericolul este încă prezent pentru mai multe localități din județ. Sătenii din Stăuceni, Gorbănești și Blândești au fost avertizați să nu folosească pentru nevoile menajere apă din râul Burla și să nu își mai ducă animalele la adăpat. Potrivit unui comunicat al Prefecturii, pe lângă măsurile dispuse de comisarii de mediu, s-a mai decis  că societatea care „administrează acumularea Sulițoaia să monitorizeze populația piscicolă, de recoltare a probelor de apă, iar personalul de specialitate să monitorizeze cursul de apă Burla amonte și aval de sursa de poluare, de îndepărtare prin vidanjare și/sau folosind materiale absorbante a apelor uzate de pe traseul de descărcare din depozit către cursul de apă Burla, astfel încât acestea să nu ajungă pe sol sau în resurse de apă și de îndepărtare a volumului de apă de suprafață în amestec cu levigate acumulat amonte de barajul acumulării Blândești”. 

De asemenea, s-a mai decis „igienizarea râului Burla pe secțiunea cuprinsă între canal CESANIF și Baraj acumulare Blândești”. Râul va fi monitorizat strict în perioada următoare pentru a preîntâmpina noi deversări accidentale, iar pânza freatică aflată în aval de amplasament va fi verificată la intervale mici de timp, în vederea monitorizării calității apei.