CSR

Materiale de construcție noi, din beton reciclat

2
min
29/4/2024

O companie din România a început să recicleze materialele provenite din demolări

Holcim România introduce în premieră PROZID, un liant aditivat pentru zidărie fabricat folosind tehnologia ECOCycle. Acesta este produs în fabrica din Turda, județul Cluj, fiind primul liant care conține 10% beton reciclat din construcții și demolări și reduce emisiile de CO2 cu 30%. Lansarea acestui produs reprezintă un moment istoric pe piața construcțiilor din România și evidențiază angajamentul companiei față de construcțiile circulare. Tehnologia ECOCycle, dezvoltată de Holcim la nivel de Grup, implică reciclarea materialelor din construcții și demolări și integrarea lor în ciment, mortare sau betoane, conform jurnaldesustenabilitate.ro.

„Milioane de tone de materiale de construcție provenite din demolare sunt generate în fiecare an în întreaga lume. Reciclarea betonului în noi produse reprezintă o soluție eficientă pentru utilizarea responsabilă a resurselor naturale și pentru dezvoltarea orașelor sustenabile. Ne bucurăm că putem contribui la promovarea construcțiilor circulare în România prin intermediul soluțiilor sustenabile din portofoliul nostru", a declarat Cosmin Șerban, Director Comercial al Holcim România.

Reciclarea betonului provenit din construcții și demolări aduce mai multe beneficii, printre care:

- Prolungarea ciclului de viață al resurselor naturale prin reciclarea materialelor de construcții;

- Reducerea volumului de deșeuri provenite din construcții și demolări și evitarea depozitării acestora;

- Diminuarea cantității de materie primă naturală utilizată în construcțiile noi.

Cu ocazia Zilei Pământului și pentru a marca lansarea PROZID, Holcim România va stinge simbolic luminile în fabricile de ciment din Câmpulung (județul Argeș), Aleșd (județul Bihor) și Turda (județul Cluj), precum și în alte operațiuni și în sediul central.

Împreună cu alte inițiative, cum ar fi plantarea de copaci sau investițiile în tehnologii de recirculare a apelor de proces, desfășurate în ultimii ani, și după lansarea primelor produse cu emisii reduse de CO2, precum cimentul ECOPlanet și betonul ECOPact, Holcim accelerează tranziția către construcții circulare prin introducerea PROZID.

Reducerea amprentei de carbon

Grupul de companii Holcim România include Holcim România (două fabrici de ciment în Câmpulung și Aleșd, o fabrică de BCA la Adjud, o stație de măcinare, 28 de stații de betoane, cinci stații de agregate, două stații de lianți speciali, trei terminale de ciment, trei puncte de lucru pentru pre-tratarea deșeurilor prin Geocycle) și Somaco Grup Prefabricate (cinci fabrici de prefabricate).

Grupul de companii Holcim România(2.000 de angajați) activează în domeniul producției de materiale de construcții performante, având ca principal obiectiv tranziția către o afacere complet sustenabilă, prin dezvoltarea unor produse cu amprentă de carbon cât mai redusă și printr-o preocupare constantă pentru protecția mediului.