Stiri

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, liniștește temerile legate de praful saharian din România

1
min
29/4/2024

Norul de praf le-ar putea afecta sănătatea?

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a abordat temerile și speculațiile legate de praful saharian care a ajuns în România, oferind clarificări pentru a calma îngrijorările cetățenilor. Norul de praf saharian a generat îngrijorare în rândul românilor, unii dintre ei temându-se că ar putea afecta grav sănătatea, în timp ce alții au făcut glume pe internet pe această temă.

Pentru a răspunde la aceste îngrijorări, ministrul Mircea Fechet a venit cu explicații și lămuriri, asigurând populația că praful saharian este un fenomen natural și nu reprezintă un pericol semnificativ pentru sănătatea oamenilor. Fechet a subliniat că astfel de fenomene sunt comune și că autoritățile monitorizează constant calitatea aerului pentru a asigura siguranța publică.

"Le spun să nu-și facă nicio grijă pentru că astfel de fenomene apar în mod constant. De altfel, chiar acum trei săptămâni am mai avut un episod similar. Diferență față de ceea ce s-a întâmplat în zilele trecute este aceea că nu a plouat și în lipsa precipitațiilor norul de praf a trecut mai departe sau a mai fost și respirat de către cetățenii români, la fel cu cetățenii celorlalte state care au fost afectate de această situație. Românii trebuie să știe că Rețeaua Națională de Monitorizare a Calității Aerului funcționează, că noi monitorizăm atât suspensiile PM 2,5 și PM-10, cât și ceilalți poluanți în timp real și ori de câte ori e cazul să alertăm populația, facem acest lucru. Nu a fost cazul acum și acest lucru vreau să-l subliniez foarte clar. A fost doar un fake news. Eu am luat-o ca pe o glumă. Am văzut și eu câteva imagini cu sumele de bani încasate de spălătoriile auto.

Avem probe din acele pulberi. Ele au fost analizate de către colegii de la Agenția Națională pentru Protecția Mediului și s-a dovedit că nu-i altceva decât un praf specific zonei de nord a Africii, praf pe care l-am văzut poate unii dintre noi și în concediu, dacă am vizitat vreo țară din acea zonă.

Praf roșiatic, e adevărat, din cauza oxizilor de fier, un compus chimic specific acelei zone, dar nedăunător. Și aș mai spune doar faptul că ploaia ne-a ajutat în această situație, pentru că nu a făcut altceva decât să curețe atmosfera, să spele aerul de tot acel praf.

Și până la urmă, dincolo de disconfortul creat în legătură cu mașinile care au trebuit duse la spălătorie imediat după, eu vă mărturisesc că n-am apucat încă s-o duc pe a mea. Dar dincolo de această chestiune, ploaia ne-a făcut bine", a spus ministrul Mediului, Mircea Fechet la Antena 3 CNN.

Foto: Profimedia Images