Solutii

Papertronics, o alternativă ecologică la echipamentele electrice și electronice tradiționale

2
min
10/4/2024

Acestea au capacitatea de a se degrada în mod natural fără a lăsa în urmă reziduuri toxice pentru mediu.

Deșeurile de echipamente electrice și electronice (DEEE) constituie în prezent una dintre cele mai nocive categorii de reziduuri. Miliarde de indivizi utilizează diverse aparate electrice și electronice care, odată devenite inutile, devin factori de risc pentru mediul înconjurător și pentru sănătatea umană, în lipsa colectării și reciclării adecvate.

Din acest motiv, specialiștii din domeniu au căutat timp îndelungat o alternativă ecologică la echipamentele electrice și electronice tradiționale. După ani de cercetare și teste, experții și inginerii de la Universitatea Binghamton au elaborat o tehnologie revoluționară denumită "papertronics". Această inovație reprezintă o combinație ingenioasă între electronica convențională și materialele biodegradabile, aducând cu sine o serie de avantaje semnificative pentru mediul înconjurător și pentru societatea în ansamblu.

”Papertronics sunt considerate electronicele viitorului deoarece sunt construite având la bază materiale prietenoase cu mediul înconjurător. Ele nu vor folosi baterii tradiționale, fabricate din metale și acizi caustici, ci baterii flexibile, realizate din hârtie, fluide, bacterii bune și polimeri. Una dintre cele mai notabile caracteristici ale papertronics este capacitatea de a se degrada în mod natural în timp, fără a lăsa în urmă reziduuri toxice sau dăunătoare pentru mediu. În plus, vor fi pliabile, durabile, cu costuri reduse de producție. În prezent, această tehnologie se află în stadiu de testare, însă, odată ce va fi implementată la scară largă, va reprezenta o reală soluție salvatoare a mediului înconjurător. În prezent, echipamentele electrice și electronice, pe care le folosim cu toții, devin deșeuri periculoase când ies din uz pentru că, din păcate, doar o mică parte ajunge să fie reciclată” transmite Cristian Pocol, Președintele Asociației RESPO DEEE conform wall-street.ro

Datorită materialelor biodegradabile utilizate în Papertronics, precum hârtia, cartonul și alte compoziții organice, la finalul ciclului lor de viață, acestea pot fi ușor reciclate sau lăsate să se degradeze în mod natural, fără a afecta negativ ecosistemul.

”Papertronics ar fi o inovație extrem de importantă și reprezintă o soluție viabilă pentru a scădea volumul DEEE-urilor generate anual, în contextul în care anul 2023 s-a încheiat cu un record absolut la nivel mondial în ceea ce privește deșeurile de echipamente electrice și electronice. Omenirea a generat peste 61,3 de milioane de tone de astfel de deșeuri, o cantitate de 15 ori mai mare decât greutatea Palatului Parlamentului din București, care cântărește 4,1 milioane tone și este cea mai grea clădire din lume. Doar 18 % dintre aceste deșeuri au fost tratate și reciclate în mod corespunzător”, conchide Cristian Pocol.

DEEE reprezintă categoria de deșeuri cu cea mai rapidă rată de creștere la nivel global, în timp ce procesul de reciclare abordează doar o mică fracțiune, nici măcar a cincea parte din cantitatea totală generată.

Foto: Shutterstock