Solutii

Prima fermă de energie solară în spațiu este cu un pas mai aproape de a deveni realitate

3
min
15/4/2024

1 milion de case ar putea fi alimentate din spațiu.

O companie din Marea Britanie, care vizează să lanseze prima fermă solară în spațiu, a atins o etapă crucială cu un prototip pe Pământ.

Space Solar, cu sediul în Oxfordshire, își propune să alimenteze mai mult de un milion de case până în anul 2030, folosind un complex de oglinzi și panouri solare care orbitează la 22.000 de mile deasupra planetei, anunță Sky News.

Cu toate acestea, designul lor extrem de eficient pentru captarea constantă a luminii solare, numit CASSIOPeiA, necesită ca sistemul să se rotească spre soare, indiferent de poziția sa, trimițând în același timp putere către un receptor fix pe sol.

Martin Soltau, fondatorul companiei, a declarat pentru Sky News într-un interviu exclusiv: „Aceasta este o premieră mondială. Puteți obține energie constantă tot timpul. Acest lucru chiar va avea un impact substanțial asupra sistemelor noastre energetice viitoare”.

Panourile solare din spațiu pot produce de până la 13 ori mai multă energie

Panourile solare captează mai multă energie în spațiu decât pe sol din mai multe motive. În spațiu, intensitatea luminii solare este mai mare deoarece nu există atmosferă care să atenueze lumina sau să blocheze radiațiile solare. De asemenea, în spațiu nu există nori care să umbrească soarele și nu există ciclul zi-noapte, ceea ce permite panourilor solare să funcționeze în mod constant și să capteze energie solară pe tot parcursul orbitei lor. Toate aceste aspecte fac ca panourile solare din spațiu să fie mult mai eficiente în captarea energiei solare decât cele de pe sol, putând produce de până la 13 ori mai multă energie.

Chiar și cu o anumită pierdere de energie în procesul de transmitere înapoi pe Pământ și conectare la rețeaua electrică, energia captată în spațiu ar depăși cu mult producția solară de pe sol. În prezent, energia nucleară și turbinele cu gaz asigură sarcina de bază pentru rețea, dar produc deșeuri radioactive sau, respectiv, dioxid de carbon.

„De aceea guvernul este atât de entuziasmat de perspectiva energiei solare bazate pe spațiu. Nu numai că este foarte capabil, prin faptul că ajută ca întregul sistem energetic să funcționeze mai eficient. Dar costul (al energiei electrice) este de aproximativ un sfert din cel nuclear”, a spus Soltau.

Până recent, orice propunere de a construi o stație solară de 2.000 de tone în spațiu a fost considerată ca fiind în sfera științifico-fantastică. Cu toate acestea, Soltau a dezvăluit că entitatea este în discuții cu SpaceX pentru utilizarea Starship, cea mai puternică rachetă construită vreodată.

Aproximativ 68 de lansări sunt necesare pentru a transporta un kit de piese pe orbită

Se estimează că ar fi necesare 68 de lansări pentru a transporta un kit de piese care ar fi apoi asamblate de roboți într-o centrală electrică pe orbită.

Dr. Jovana Radulovic, un expert independent în energie cu sediul la Universitatea din Portsmouth, consideră că energia solară bazată pe spațiu va juca un rol important în satisfacerea viitoarelor nevoi de electricitate. Dar sunt necesare mai multe dovezi pentru a susține afirmațiile conform cărora are o amprentă scăzută de carbon, în ciuda lansărilor multiple de rachete.

„Emisiile de carbon sunt echivalente cu cele ale surselor regenerabile. Dar asta nu ia în considerare potențialele efecte de poluare în atmosfera superioară. Cred că dacă obținem mai multă claritate în acest sens și putem demonstra cu adevărat că energia solară din spațiu este mai curată decât unele dintre alternativele actuale, asta ar face-o cu siguranță mai populară”, a spus ea.

Atât China și Japonia, cât și Agenția Spațială Europeană și mai multe companii din SUA depun eforturi considerabile pentru a transforma energia solară din spațiu într-o realitate practică.

Foto: Sky News