Stiri

Stare de urgenţă în Rusia, din cauza incendiilor de vegetaţie

4
min
6/7/2023

Autoritățile din Orientul Îndepărtat al Rusiei au declarat luni stare de urgență, în timp ce incendiile de vegetaţie s-au răspândit pe fondul căldurii intense și al furtunilor cu fulgere.

Șeful Republicii Sakha, o regiune cunoscută și sub numele de Yakutia, a scris pe aplicația de mesagerie Telegram că peste 110 incendii forestiere au avut loc pe aproximativ 61.000 de hectare, aproximativ trei sferturi din dimensiunea orașului New York.

„În ultimele zile, a fost o căldură intensă, activitatea furtunilor s-a intensificat, de aceea situaţia este complexă”, a scris Aisen Nikolayev.

Agenția de știri Interfax, citată de Reuters, a raportat că 620 de oameni și 33 de vehicule terestre și avioane au fost implicate în stingerea incendiilor.

Nu au existat amenințări imediate la adresa locuinţelor, potrivit sursei citate. Populația din Sakha, cea mai mare regiune a Rusiei după suprafaţă, este de aproximativ un milion.

Sakha și-a triplat bugetul pentru combaterea incendiilor în acest an, i-a spus Nikolaev președintelui Vladimir Putin în mai.

Incendiile forestiere au devenit mai intense în Rusia în ultimii ani, la acestea contribuind temperaturile neobișnuit de ridicate din Siberia, determinate de schimbările climatice. Acestea eliberează în atmosferă milioane de tone de carbon și alți poluanți în fiecare an.

Sezonul de incendii din 2021 a fost cel mai grav din istoria Rusiei, cu 18,8 milioane de hectare de pădure distruse, conform Greenpeace Rusia - de aproximativ două ori mai mare decât Irlanda.

Învecinată la nord cu Oceanul Arctic, Sakha este deosebit de predispusă la vreme extremă. Incendiile din 2021 au stabilit recorduri de emisii, fumul incendiilor sălbatice ajungând la Polul Nord pentru prima dată în istoria înregistrată.

Anul trecut, incendiile au ucis peste 12 oameni în Siberia.

Foto: vecstock/Freepik