Smart City

Tanczos Barna: Cluj a bătut Bucureştiul la capitolul „Vinerea Verde”. „Contrastul este uriaş”

3
min
6/7/2023

„La Cluj se întâmplă lucruri bune și este o plăcere pentru oricine să vină la Cluj pentru că aici nu sunt doar vorbe, sunt decizii grele care câteodată nu sunt populare. Nu sunt susținute de 90% din cetățeni, nu sunt decizii populiste”, a spus Ministrul Mediului.

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a lăudat programul Vinerea Verde de la Cluj-Napoca, spunând că oraşul a „bătut” Bucureştiul la acest capitol.

„Vinerea Verde în Cluj-Napoca are rezultate concrete: în fiecare săptămână vinerea circulă cu 3.500 de maşini mai puţin, astfel s-a redus poluarea! Transportul public în oraș este folosit în fiecare vineri cu 10.000 de călători în plus față de alte zile ale săptămânii”, a spus Barna în cadrul unei conferinţe, potrivit Ziua de Cluj.

„E o plăcere deosebită să revin la Cluj. Revin cu plăcere pentru că aici se întâmplă lucruri, practice, care sunt benefice mediului, naturii. Aceste lucruri sunt asumate la nivel decizional de Primărie. Pentru cineva care vine din București contrastul este uriaș. La Cluj se întâmplă lucruri bune și este o plăcere pentru oricine să vină la Cluj pentru că aici nu sunt doar vorbe, sunt decizii grele care câteodată nu sunt populare. Nu sunt susținute de 90% din cetățeni, nu sunt decizii populiste”, a adăugat el.

„Organizarea traficului, crearea alternativelor pentru mobilitate verde, susținerea necondiționată pe termen lung a acestor politici nu aduce neapărat voturi pe termen scurt, dar transformă orașul într-un oraș verde, un oraș care deja în statistici arată mai bine. Sunt mai puține depășiri ale limitelor de poluare față de anii trecuți și măsurile pe termen lung își aduc roadele, își arată efectul, iar pentru acest lucru felicit întreaga conducere a municipiului pentru că dau un exemplu la nivel național”, a mai spus Ministrul.

Campania „Vinerea Verde” a fost lansată în 2021 cu scopul de a reduce poluarea cauzată de transportul cu maşinile personale în marile uraşe, prin încurajarea folosirii transportului alternativ de către angajaţi. Astfel, în fiecare zi de vineri, angajaţii pot alege să meargă la serviciu pe jos, cu bicicleta sau cu transportul în comun, pentru a reduce emisiile de carbon care poluează aerul pe care îl respirăm şi contribuie la încălzirea planetei.  

Clujul a fost primul oraş care s-a alăturat programului „Vinerea Verde”și a introdus transportul public gratuit vinerea, care a fost extins recent și în comuna Florești de lângă Municipiu, conform sursei citate.

Foto: Municipiul Cluj-Napoca/Facebook