CSR

Tineri din șase state europene promovează un comportament prietenos față de mediu

2
min
29/4/2024

Tinerii au co-creat o experiență de învățare multiculturală în timpul căreia au explorat diverse concepte privind gestionarea deșeurilor

Tineri din șase țări europene au inițiat provocarea digitală denumită „30 de zile pentru a-ți îmbunătăți prietenia cu mediul înconjurător”. Această provocare constă într-o serie de acțiuni zilnice menite să fie îndeplinite timp de o lună, având ca scop promovarea unui comportament mai conștient și prietenos față de mediu. Provocările pot fi accesate pe prwave.ro.

Această inițiativă a fost lansată în cadrul schimbului de tineri Wastepreneurship, co-finanțat prin programul Erasmus Plus al Uniunii Europene. În cadrul acestui schimb, tinerii au co-creat o experiență de învățare multiculturală în timpul căreia au explorat diverse concepte privind gestionarea deșeurilor și modalități în care pot combina antreprenoriatul și creativitatea pentru a aborda problema gestionării deșeurilor.

Zeci de participanți

Șase organizații de tineret active la nivelul Uniunii Europene au inițiat acest context multicultural de învățare pentru 36 de participanți și 6 lideri de grup. Participanții au devenit familiarizați cu diverse metode de gestionare și sortare a deșeurilor, învățând cum pot integra aceste practici în comunitățile lor. În plus, au schițat o colecție de 6 idei de afaceri prin care pot reutiliza deșeurile într-un mod util.

Pe parcursul schimbului de tineri, aceștia au testat o selecție de metode interactive, specifice educației în context non-formal, care să îi sprijine să își dezvolte următoarele abilități: comunicare, gândire critică, creativitate, leadership, lucrul în echipă și abilități digitale. La finalul procesului de învățare, participanții au primit certificatele europene Youthpass, care le atestă competențele dobândite.

„Promovarea spiritului antreprenorial și a creativității tinerilor în domeniul reutilizării și gestionării deșeurilor este, cu siguranță, o investiție indispensabilă. Aceasta deschide calea pentru noi idei și îmbunătățiri ale serviciilor de gestionare a deșeurilor și contribuie la regândirea viitorului gestionării deșeurilor într-o perspectivă din ce în ce mai sustenabilă.“ - a declarat Alina Dumitru, coordonator proiect Wastepreneurship.

Proiect susținut de Comisia Europeană

Proiectul Wastepreneurship este co-finanțat prin programul Erasmus Plus al Comisiei Europene și s-a desfășurat în perioada iunie 2023 – februarie 2024. A fost coordonat de către Asociația Dear Future Self Călărași, în parteneriat cu Asociația WalkTogether (Bulgaria), Youthfully Yours Gr (Grecia), Asociația FAJUB – Federação das Associações Juvenis de Braga (Portugalia), Asociația Maek APS (Italia) și Asociación Empresarial L’alqueria Projectes Educatius (Spania).

Sursa foto: prwave.ro