Stiri

Un nor de praf „excepțional de intens” din Sahara își croiește drum prin Europa

1
min
10/4/2024

Aerul, poluat cu particule minuscule suficient de mici pentru a fi inhalate.

Un nor de praf, provenit din Sahara, care reprezintă al treilea eveniment similar care a ajuns în Europa în ultimele săptămâni, a fost caracterizat drept "intens" de către Serviciul Copernicus de Monitorizare a Atmosferei (CAMS) al Uniunii Europene, transmite Sky News.

Această masă de praf a traversat în principal Spania, ajungând în sud-estul Franței, Germania și colțul de sud-est al Marii Britanii. Prezența sa a dus la un cer cețos și la apusuri colorate în multe regiuni, lăsând depozite de praf pe mașini și geamuri.

Dar, în plus față de aspectul său vizual, norul de praf a adus și o creștere a poluării aerului cu particule minuscule cunoscute sub denumirea de "PM10", care sunt suficient de mici pentru a fi inhalate. În unele regiuni, concentrațiile de PM10 au depășit pragul de siguranță al Uniunii Europene.

În sudul și estul Spaniei, oamenii au fost expuși la un aer extrem de murdar, cu unele stații de monitorizare înregistrând concentrații de PM10 de patru ori peste limita considerată sănătoasă.

Acest episod recent, care a început în data de 6 aprilie, este al treilea eveniment similar care a afectat Europa în ultimele săptămâni. Serviciul Copernicus al Uniunii Europene, de monitorizare a atmosferei (CAMS), a catalogat norul de praf actual drept "excepțional de intens".

Mark Parrington, om de știință senior la Serviciul Copernicus al Uniunii Europene de monitorizare a atmosferei (CAMS), a declarat că norul de praf actual face parte din același model de vreme caldă care a adus și temperaturile ridicate în vestul Europei în ultimele zile.

„Deși nu este neobișnuit ca penele de praf din Sahara să ajungă în Europa, a existat o creștere a intensității și frecvenței unor astfel de episoade în ultimii ani, care ar putea fi atribuită modificărilor tiparelor de circulație atmosferică”.

Episodul este de așteptat să se încheie progresiv marți, ajungând în Suedia, Finlanda, Marea Baltică și nord-vestul Rusiei, a spus CAMS.