Potrivit Reuters, un set de criterii va fi dezbătut în cursul acestei luni, urmând să fie aprobat de statele UE și de Parlamentul European. Astfel, noile centrale nucleare vor putea fi considerate proiecte verzi doar dacă au planificate situri sigure de depozitare a deșeurilor radioactive, precum și fondurile necesare și terenul. Totuși, această clasificare va fi valabilă doar pentru proiectele care și-au primit toate aprobările până în 2045, după care acestea nu vor mai fi considerate investiții verzi, ne informează Biziday.
Similar, în cazul centralelor energetice pe gaz, acestea vor trebui să aibă emisii de mai puțin de 270 de grame de dioxid de carbon pentru fiecare kilowatt-oră produs și să înlocuiască altă centrală electrică mai poluatoare, dar numai până în 2030.
Scopul acestor măsuri este să asigure independența energetică a Uniunii Europene în timpul tranziției către surse curate de energie. Deși atât centralele nucleare cât și cele pe gaz poluează (prin deșeuri radioactive și emisii de dioxid de carbon), ele sunt mult mai puțin poluatoare decât centralele pe cărbuni.
Există, însă, dezbateri aprinse în interiorul blocului comunitar în legătură cu aceste propuneri. În timp ce unele state consideră aceste reguli prea slabe, cerând impunerea unei limite de 100 de grame de CO2 per kW/h, altele, precum Polonia, refuză tranziția accelerată către surse verzi de energie.