În timp ce cea mai mare parte a lumii este complet dependentă de agricultura industrială, poporul rus se hrănește singur.
În 2011, 40% din alimentele produse în Rusia proveneau din grădini mici, de uz casnic, numite dachas.
Acest număr este în scădere față de apogeul erei comuniste, când 90% din hrana națiunii provenea din dachas – mici loturi de pământ date oamenilor de guvern pentru cultivarea alimentelor.
Dar 40% este încă uriaș în comparație cu mai puțin de 1% din alimentele americane încă cultivate în ferme mici, deținute de o familie.
În America colonială, agricultura era principalul mijloc de trai pentru 90% din populație. Astăzi, fermierii reprezintă doar 1% din americanii angajați.
Schimbarea nu a fost nici pe departe la fel de dramatică în Rusia, unde grădinile dacha au produs 80% din fructele și fructele de pădure ale națiunii, 66% din legume, 80% din cartofi și jumătate din lapte (o mare parte din el a fost consumat crud) în 2011, potrivit Serviciului Rus de Statistică.
În 2003, guvernul rus a adoptat Legea privind terenurile private de grădină, care dă dreptul cetățenilor la terenuri private (între 2 și 5 acri) gratuit. Dachas pot fi folosite pentru grădinărit și construirea de case mici de vară. Mulți ruși își petrec vacanțele în casele lor, care servesc și ca refugii în natură, departe de orașele aglomerate.