Medicamentele expirate nu trebuie aruncate în mod obișnuit, fie la gunoi, fie în toaletă! Acestea sunt deșeuri chimice periculoase, care afectează pe termen lung apa și solul și contribuie la creșterea rezistenței la antibiotice. Este important să le ducem la spitale publice sau private, unde sunt disponibile containere speciale pentru colectare, de obicei amplasate în curte, conform TVRInfo.
În mai multe orașe din țară s-a lansat o campanie de informare pentru a atrage atenția asupra acestui aspect. Datele oficiale arată că, anual, în România, aproximativ 1.500 de tone de medicamente ajung la gropile de gunoi, de unde substanțele toxice se infiltrează în sol și apă, contaminând, astfel, alimentele pe care le consumăm zilnic.
Risc pentru mediu
Antibioticele prezintă un risc deosebit – atunci când ajung în alimente, contribuie la dezvoltarea rezistenței organismului la aceste medicamente. În trecut, medicamentele expirate sau nefolosite puteau fi returnate în farmacii, însă acestea nu aveau condițiile de stocare necesare, astfel că rata de colectare era scăzută.
De anul acesta, doar spitalele publice și private au obligația de a colecta medicamentele pentru a fi eliminate în siguranță, conform unui protocol strict. Distrugerea lor se realizează printr-o firmă autorizată, costurile fiind acoperite de Casa de Asigurări de Sănătate.