Solutii

170 de bizoni europeni reintroduși în România ar putea ajuta la captarea și stocarea carbonului

2
min
21/5/2024

Bizonii Europeni reintroduși în Munții Țarcu ar putea captura carbonul echivalent emisiilor a 84.000 de mașini anual

170 de bizoni europeni reintroduși în Munții Țarcu din România ar putea ajuta la captarea și stocarea carbonului echivalent cu emisiile a până la 84.000 de mașini pe benzină din SUA în fiecare an. O cercetare recentă a Universității Yale, care încă nu a fost supusă evaluării colegiale, sugerează că aceste mari ierbivore ar putea juca un rol crucial în atenuarea impactului schimbărilor climatice.

Prin pășunarea unei suprafețe de 48 de kilometri pătrați într-un peisaj mai vast de 300 de kilometri pătrați, bizonii contribuie la captarea carbonului printr-o serie de procese. Aceasta include pășunatul uniform al pajiștilor, reciclarea nutrienților care fertilizează solul, dispersia semințelor și compactarea solului, prevenind astfel eliberarea de carbon. Cercetătorii afirmă că, după ce au evoluat împreună cu acest ecosistem timp de milioane de ani, eliminarea bizonilor a perturbat echilibrul natural, ducând la eliberarea de carbon, scrie euronews.ro

„Aceste rezultate uimitoare arată potențialul animalelor sălbatice reintroduse de a amplifica capacitatea ecosistemelor de a absorbi carbonul atmosferic”, a declarat Maheen Khan, responsabil pentru climă la WWF Olanda.

Organizația a sprijinit studiul realizat de WWF România, Universitatea Yale și Global Rewilding Alliance împreună cu Rewilding Europe.

Refacerea ecosistemului în acest mod este acum în mod clar o opțiune majoră pentru factorii de decizie politică în fața accelerării rapide a schimbărilor climatice.”

Bizonii europeni au fost aproape exterminați de pe întregul continent din cauza vânătorii excesive între secolele XVII și XIX. Până în anul 1900, mai existau doar două populații sălbatice: una în pădurea Białowieża, la granița dintre Belarus și Polonia, și alta în Munții Caucazului de Vest, de-a lungul graniței sudice a Rusiei cu Georgia. Aceste turme au dispărut până în 1927, iar specia a supraviețuit doar în câteva grădini zoologice europene.

După ce au dispărut din România în urmă cu peste 200 de ani, Rewilding Europe și WWF România au reintrodus bizonii în Munții Carpați în 2014. Acesta este unul dintre numeroasele proiecte de reintroducere de succes care ajută la revenirea ierbivorelor mari.

În total, aproximativ 7.000 de bizoni trăiesc acum în libertate în Polonia, Lituania, Rusia, Ucraina și Slovacia. Numărul bizonilor din Munții Țarcu a crescut la 170 de exemplare de la reintroducere - una dintre cele mai mari turme de bizoni în libertate din Europa.