Life Style

200.000 de de gospodării vor fi alimentate cu energie verde

2
min
6/6/2024

O companie a grupului Restart Energy a obținut acordul de racordare de la Transelectrica pentru un parc fotovoltaic în Arad

Compania Agrovoltaics, parte a grupului Restart Energy, a semnat un contract de racordare cu Transelectrica, în valoare de 56 de milioane de lei. Prin acest acord, peste 200.000 de gospodării din România vor beneficia de energie verde. Acesta marchează o etapă importantă în dezvoltarea unui parc fotovoltaic cu o capacitate instalată de 500 MW, situat în localitatea Șimand, județul Arad, conform jurnaldesustenabilitate.ro.

Acest parc fotovoltaic, al doilea ca mărime din România, va fi finanțat de US Exim Bank prin intermediul fondului american Interlink Capital Strategies din Washington DC. Pentru a susține acest acord de finanțare, compania va folosi tehnologie americană, inclusiv panouri fotovoltaice produse în SUA de SEG Solar și baterii de stocare a energiei produse de TESLA. Managementul Restart Energy estimează că construcția va începe în al doilea trimestru al anului 2025 și se va finaliza până la 31 decembrie 2026.

Consolidare pe piața regională de energie verde

„Acest proiect este unul strategic, consolidând poziția Restart Energy pe piața de energie verde din regiune. Parcul fotovoltaic va avea un impact pozitiv asupra mediului, atât prin reducerea emisiilor poluante, cât și prin înlocuirea capacităților existente care utilizează combustibili fosili. Suntem mândri să contribuim semnificativ la tranziția României către energia regenerabilă,” a declarat Armand Domuța, CEO și fondator al Restart Energy.

Conform estimărilor Restart Energy, noul parc fotovoltaic va produce anual peste 800.000 MWh și va contribui la reducerea emisiilor de carbon cu aproximativ 400.000 de tone pe an, ceea ce înseamnă 12 milioane de tone de CO2 evitate pe durata de viață a proiectului.

Dezvoltă și ate proiecte regenerabile

În ianuarie 2021, Restart Energy a semnat un parteneriat cu fondul american Interlink Capital Strategies pentru finanțarea dezvoltării a 500 MW de proiecte regenerabile în România până în 2025, cu scopul de a furniza energie 100% verde produsă local tuturor clienților finali.