Stiri

2024: Anul recordurilor de temperatură din cauza schimbărilor climatice

3
min
15/8/2024

În anul 2024, s-au înregistrat cele mai multe recorduri de căldură depășite din istorie.

Cele 15 recorduri principale apar în contextul unei creșteri alarmante a extremelor de temperatură, pe măsură ce clima globală suferă transformări inevitabile, a declarat un cercetător climatic de renume pentru The Guardian, citat de Antena 3.

Pe lângă acestea, au fost depășite și 130 de recorduri naționale de temperatură, alături de zeci de mii de maxime locale înregistrate la stații de monitorizare din întreaga lume – de la Arctica până în Pacific, conform lui Maximiliano Herrera, un istoric climatic care urmărește constant evenimentele meteorologice extreme.

Herrera afirmă că numărul fără precedent de recorduri în primele șase luni ale anului este uluitor. „Acest număr enorm de evenimente meteorologice extreme depășește tot ce am văzut până acum. Lunile din februarie până în iulie 2024 au stabilit recorduri pe toți indicatorii”, a spus el.

Fenomenul provoacă îngrijorare

Acest fenomen este cu atât mai alarmant, cu cât temperaturile extreme de anul trecut pot fi explicate printr-o combinație între activitatea umană de poluare și fenomenul natural El Niño. În acest an, însă, El Niño a început să-și piardă din intensitate încă din februarie. Cu toate acestea, situația climatică nu s-a ameliorat, ba dimpotrivă, s-a agravat.

„Departe de a se diminua odată cu El Niño, recordurile de temperatură devin tot mai frecvente, comparativ cu sfârșitul anului 2023”, a continuat Herrera.

La nivel local, tot mai multe recorduri sunt depășite zilnic – în unele zile, mii de stații de monitorizare stabilesc noi recorduri lunare de minime sau maxime. Minimele din ce în ce mai ridicate sunt deosebit de problematice, deoarece temperaturile ridicate pe timp de noapte împiedică oamenii și ecosistemele să se recupereze după căldura extremă din timpul zilei.

32 degrade Celsius noaptea

De exemplu, la sfârșitul lunii iulie, regiunea Yueyang din China a înregistrat o temperatură nocturnă de 32 de grade Celsius, cu o umiditate peste limitele normale.

Diversitatea geografică a acestor extreme este, de asemenea, șocantă. În Mexic, pe 20 iunie, la Tepache, s-a înregistrat un vârf de temperatură de 52 de grade Celsius. În cealaltă parte a lumii, pe Insulele Cocos din Australia, recordul a fost depășit cu o temperatură de 32,8 grade Celsius, pe 7 aprilie, pentru prima dată.

Cea mai intensă căldură s-a resimțit însă la tropice. Pe 7 iunie, Egiptul a înregistrat un record de 50,9 grade Celsius, la Aswan. Cu două zile înainte, Ciadul a atins și el un record de 48 de grade, la Faya. Pe 1 mai, Ghana a cunoscut un vârf de temperatură de 44,6 grade Celsius, la Navrong, iar în Laos s-au resimțit temperaturi extrem de ridicate de 43,7 grade Celsius. Herrera afirmă că la tropice s-au înregistrat noi recorduri zilnic, timp de 15 luni consecutive.

Originar din Costa Rica, Herrera monitorizează recordurile climatice de 35 de ani, furnizând informații cruciale pentru cercetătorii care studiază temperaturile globale. Descoperirile sale confirmă tendințele făcute publice și de organizațiile internaționale – extrem de îngrijorătoare pentru întreaga planetă.

Recorduri naţionale şi teritoriale depăşite sau egalate în acest an:

Pe 28 februarie, Insulele Cocos au egalat cea mai mare temperatură înregistrată vreodată – de 32,8 grade Celsius. Recordul a fost egalat din nou pe 29 februarie şi pe 7 aprilie

Pe 6 martie, Costa Rica şi-a doborât recordul naţional de 41 de grade Celsius la Cerro Huacalito. Recordul a fost doborât din nou cu 41,5 grade pe 23 martie, în acelaşi loc.

Pe 12 martie, Comoros şi-a doborât recordul naţional de 36,2 grade, la aeroportul Hahaza.

Pe 13 martie, Congo a înregistrat un nou record naţional, de 39,6 grade la Impfondo.

Pe 24 martie, Maldivele au înregistrat unrecord de 35,1 grade Celsius la Hanimadhoo. Recordul a fost egalat din nou pe11 aprilie.

Pe 31 martie, Togo şi-a doborât recordul naţional de 44 de grade, la Mango.

Pe 3 aprilie, Mali şi-a bătut recordul de 48,5grade, la Kayes.

Pe 10 aprilie, un record s-a înregistrat şi în Belize, de 42,3 grade Celsius la Barton Creek. Pe 17 mai a fost egalat şi la Chaa Creek.

Pe 24 aprilie, Ciadul şi-a egalat recordul naţional la Faya, de 48 de grade Celsius. A fost egalat din nou pe 5 iunie.

Cambodia şi-a depăşit recordul naţional de 42,8 grade la Preah Viehar şi la Svay Leu.

Pe 1 mai, Ghana şi Laos şi-au depăşit recordurile de 44,6, respectiv 43,7 grade Celsius la Navrongo, respectiv ThaNgon.

Pe 29 mai, Palau şi-a egalat recordul naţional de 35 de grade Celsius. Pe 2 iunie l-a doborât cu 35,6 grade.

Pe 7 iunie, Egipul şi-a depăşit din nou recordul la Aswan, cu 50,9 grade înregistrate.

Pe 20 iunie, Mexicul a înregistrat o temperatură record de 52 de grade Celsius, la Tepache.