...
-+=
Știri

Smart City

Lifestyle

#greenTALKS

Soluții

CSR

Articole salvate

Stiri

Smart City

Lifestyle

#GREENTALKS

Solutii

CSR

Salveaza Articolul

2 minute de citit

40 de tone de deșeuri, cupru ars ilegal și cinci persoane reținute după perchezițiile din Dâmbovița de zilele trecute

Scris de: ClaudiuPopa | 5 iunie 2025, 15:58

Zeci de percheziții și controale economice în Dâmbovița, vizând arderea ilegală de deșeuri
sursa foto: Poliția Română

Apar noi informații după acțiunea de amploare desfășurată în localitatea Bălteni, comuna Conțești, în cadrul operațiunii naționale JUPITER, s-a soldat cu descoperirea a aproximativ 40 de tone de deșeuri, sancțiuni de peste o jumătate de milion de lei și cinci persoane reținute, arată Ziarul de Dâmbovița.

Intervenția a fost coordonată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și Inspectoratul General al Poliției Române, cu sprijinul polițiștilor de la IPJ Dâmbovița, al Jandarmeriei Dâmbovița și sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Răcari.

Cupru ars ilegal și amenzi uriașe

Printre deșeurile identificate, aproximativ 5 tone erau compuse din cupru rezultat în urma arderi ilegale a unor componente metalice — o practică periculoasă, cu un impact sever asupra mediului, arată Ziarul de Dâmbovița.

Pentru neregulile constatate în domeniul protecției mediului, polițiștii, împreună cu reprezentanții Gărzii de Mediu, au aplicat 22 de sancțiuni contravenționale, însumând 560.000 de lei, conform O.U.G. 195/2005 privind protecția mediului.

Rețineri și mandate de aducere

Pentru continuarea anchetei, au fost puse în aplicare 16 mandate de aducere, persoanele vizate fiind conduse la sediul poliției pentru audieri. În urma administrării probatoriului, cinci persoane au fost reținute pentru 24 de ore și urmează să fie prezentate instanței în cursul zilei de 4 iunie, pentru dispunerea unor măsuri preventive.

Intervenție în forță în aceste zile

Acțiunea din teren a beneficiat de sprijinul luptătorilor Serviciilor pentru Acțiuni Speciale, al jandarmilor, precum și al comisarilor Gărzii de Mediu. Potrivit anchetatorilor, activitatea ilegală ar fi început în luna februarie, când suspecții ar fi colectat deșeuri feroase și neferoase din dezmembrarea unor vehicule, utilizând incendierea ca metodă de extragere a metalelor.

Această practică, pe lângă faptul că este ilegală, produce poluare masivă și afectează grav calitatea aerului și solului din zonă.