...
-+=
Știri

Smart City

Lifestyle

#greenTALKS

Soluții

CSR

Articole salvate

Stiri

Smart City

Lifestyle

#GREENTALKS

Solutii

CSR

Salveaza Articolul

3 minute de citit

6 primării din Gorj vor beneficia de parcuri fotovoltaice cu finanțare din Fondul de Modernizare

Scris de: News Green | 1 martie 2025, 09:00

Patru parcuri fotovoltaice construite in Gorj
Sursa foto: Facebook/ Iustin Cionca

Investițiile în energie regenerabilă continuă să se dezvolte în județul Gorj, Ministerul Energiei aprobând finanțarea pentru șase noi parcuri fotovoltaice ce vor fi construite în localitățile Crușeț, Polovragi, Scoarța, Prigoria, Telești și Căpreni.

Aceste proiecte fac parte dintr-un program mai amplu de tranziție energetică, menit să sprijine comunitățile locale în reducerea dependenței de sursele convenționale de energie și în creșterea eficienței energetice a instituțiilor publice.

Anunțul referitor la aceste investiții a fost făcut de Marius Negru, secretar de stat în Ministerul Energiei, care a subliniat importanța implicării administrațiilor locale în atragerea fondurilor necesare pentru implementarea proiectelor.

„Continuăm investițiile în județul Gorj. Felicit primarii comunelor Cruseț, Polovragi, Scoarța, Prigoria, Telești și Căpreni pentru eforturile depuse în vederea obținerii fondurilor necesare pentru implementarea proiectelor privind înființarea parcurilor fotovoltaice!”, a precizat Marius Negru.

Finanțări asigurate din Fondul de Modernizare

Fiecare parc fotovoltaic beneficiază de o finanțare standard de 1,3 milioane de lei, asigurată prin Fondul pentru Modernizare, un instrument financiar gestionat de Ministerul Energiei, destinat sprijinirii proiectelor de eficiență energetică și dezvoltare a surselor regenerabile. Pe lângă această finanțare, autoritățile locale vor contribui cu sume ce depășesc 300.000 de lei, acoperind astfel costurile suplimentare necesare pentru finalizarea proiectelor.

Implementarea acestor parcuri fotovoltaice va include atât infrastructura de producere a energiei verzi, cât și sisteme de stocare a acesteia, oferind o soluție sustenabilă pentru alimentarea cu electricitate a instituțiilor publice din comunitățile respective. Prin aceste investiții, se urmărește nu doar reducerea costurilor de operare a unităților publice, ci și diminuarea impactului asupra mediului prin utilizarea surselor regenerabile de energie.

Tendința de dezvoltare a energiei solare în Gorj nu este una recentă. În decembrie anul trecut, alte cinci localități din județ – Bustuchin, Jupânești, Vladimir, Dănești și Padeș – au semnat proiecte similare, având în vedere aceleași obiective de eficientizare energetică și tranziție către surse mai puțin poluante.

Aceste inițiative se înscriu într-un plan mai amplu de transformare a județului Gorj, afectat puternic de declinul industriei extractive, într-un centru de producție a energiei regenerabile. Autoritățile speră ca astfel de proiecte să contribuie la diversificarea economică a regiunii, atragerea unor noi investiții și crearea unor locuri de muncă în domeniul energiei verzi.