Smart City

700 de copaci pregătiți să înverzească fosta platformă Carbochim din Cluj

2
min
16/7/2024

Proiectul de reconversie urbană al companiei IULIUS aduce metasequoia, ginkgo biloba și arbori de cauciuc pentru a crea o grădină urbană pe 5,2 hectare de spații verzi

Aproape 700 de arbori, inclusiv specii rare precum metasequoia, arbori de cauciuc și ginkgo biloba, sunt pregătiți să transforme fosta platformă industrială Carbochim din Cluj-Napoca într-un spațiu verde, parte a unui amplu proiect de reconversie urbană dezvoltat de compania IULIUS. Acești arbori cresc în pepiniera IULIUS, găzduită de Stațiunea de Cercetare Horticolă a Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca.

Arborii, aduși din pepiniere specializate din Italia și din fostul sit industrial, au fost atent selectați pentru rezistența și capacitatea lor de adaptare. Printre speciile plantate se numără metasequoia, platani, tei, ginkgo biloba, castani, stejari piramidali, arbori de cauciuc, carpeni, arțari, duzi și liriodendron. Acești copaci vor face parte din cele peste 5,2 hectare de spații verzi amenajate în cadrul proiectului.

„Procesul de selecție a fost amplu și de durată, pentru a ne asigura că aducem specii care se vor simți ca acasă în solul de la Cluj. De exemplu, avem cinci exemplare de metasequoia, cu origini în China, care sunt printre cei mai «vârstnici» arbori din pepinieră, având până la 60 de ani. Arțarii sunt, de asemenea, impresionanți, cu greutăți între 9 și 11 tone, iar platanii ajung la circumferințe de până la 1,4 metri”, a declarat Călin Revnic, inginer horticol IULIUS conform Știri de Cluj.

Pe lângă arborii noi, proiectul include și copacii relocați de pe fosta platformă industrială Carbochim. În urma unui studiu arboricol realizat de Conf. Dr. Ing. Horia Dan Vlasin de la USAMV Cluj-Napoca, 74 de arbori existenți au fost deja mutați în pepinieră, urmând să fie replantați în noul parc urban.

Investiția de jumătate de miliard de euro va transforma aproximativ 14 hectare de zonă industrială nefuncțională într-un ansamblu multifuncțional deschis comunității, incluzând spații culturale, office, retail, entertainment și o grădină urbană amplă. Proiectul propune și soluții de infrastructură, cum ar fi un nou pod rutier cu patru benzi, pasarele pietonale peste râul Someș, piste velo, două sensuri giratorii și modernizarea străzilor adiacente.

Proiectul se află în etapa finală de avizare, detalii suplimentare fiind disponibile pe www.partedincluj.ro.