Solutii

A apărut primul „panou solar” flexibil din lume, care se poate monta pe orice echipament electric

2
min
26/8/2024

O echipă de cercetători a dezvoltat primul „panou solar” flexibil din lume, extrem de subțire, ce poate fi integrat pe diferite suprafețe, transformându-le în surse portabile de energie.

Această inovație, care marchează un pas important în domeniul energiei regenerabile, se bazează pe crearea unor celule solare de 150 de ori mai subțiri decât cele clasice din siliciu, fără a compromite eficiența lor energetică, conform unui raport al Live Science, prezentat de Antena 3.

Noile panouri flexibile ar putea fi aplicate pe diverse obiecte, cum ar fi mașini sau carcase de smartphone-uri, oferind osursă constantă de energie fără a mai fi nevoie de ferme solare mari. Materialul creat de cercetători are o grosime de puțin peste un micron (0,001mm) și a fost deja certificat de Institutul Național de Știință și Tehnologie Industrială Avansată (AIST) din Japonia, înainte de publicarea oficială a studiului.

Un nou material fotovoltaic

În colaborare cu Universitatea din Oxford, oamenii de știință au dezvoltat un material fotovoltaic avansat pe bază de perovskite – un compus sintetic similar cu siliciul, dar mai ieftin de produs. Această tehnologie promițătoare, considerată de unii ca „Sfântul Graal” al energiei solare, ar putea duce la fabricarea unor panouri mult mai ieftine și mai eficiente decât cele actuale.

Deși perovskitele au demonstrat un potențial uriaș, ele au întâmpinat dificultăți în stabilitatea pe termen lung, fiind sensibile la umiditate și de gradare. Cu toate acestea, cercetătorii au făcut progrese semnificative, stabilizând perovskitele în structuri stratificate, precum celulele tandem, care combină diferite straturi fotosensibile pentru a capta mai eficient lumina solară.

Energie solară accesibilă

Echipa de la Oxford a reușit să atingă o eficiență de 27% în conversia luminii solare în energie cu ajutorul acestor celule fotovoltaice avansate, depășind eficiența panourilor tradiționale din siliciu, care este în jur de 22%. În plus, cercetătorii și-au îmbunătățit considerabil tehnologia în ultimii cinci ani, pornind de la o eficiență inițială de doar 6%.

Profesorul Junke Wang de la Universitatea Oxford a declarat că perovskitele ar putea fi aplicate pe suprafețe mari, cumar fi acoperișurile mașinilor sau clădirilor, și chiar pe spatele telefoanelor mobile, generând energie solară accesibilă. Dacă acest concept devine larg răspândit, ar putea reduce nevoia de panouri solare din siliciu sau de ferme solare extinse.

În viitor, cercetătorii estimează că eficiența perovskitelor ar putea depăși 45%, ceea ce ar permite generarea unei cantități mult mai mari de energie pe unitatea de suprafață, chiar și în condiții de lumină scăzută.

Sursa foto: Getty Images