Solutii

Aceste orașe vor fi prea fierbinți pentru Jocurile Olimpice până în 2050. În ce țări s-ar mai putea desfășura competiția

6
min
14/8/2024

Jocurile Olimpice de la Paris s-au deschis cu ploaie la paradă, apoi cu căldură sufocantă și, în cele din urmă, cu o săptămână de soare plăcut. Când se vor încheia duminică, se așteaptă ca temperaturile să urce din nou până la 35 de grade Celsius, arată CNN.

Singura certitudine cu privire la vremea de la Jocurile Olimpice de vară este că nu există nicio certitudine.

Aceste orașe vor fi prea fierbinți pentru Jocurile Olimpice până în 2050

Căldura extremă reprezintă o amenințare din ce în ce mai mare pentru sportivii de elită, cazurile de epuizare și de insolație devenind din ce în ce mai frecvente pe măsură ce poluarea cu combustibili fosili crește temperaturile și nivelul de umiditate. Spectatorii, în special cei care vin cu avionul din climatele mai reci, sunt, de asemenea, vulnerabili la căldură extremă.

Majoritatea orașelor lumii nu vor putea găzdui Jocurile în timpul verii în următoarele decenii, deoarece vor depăși pragul de siguranță al căldurii umede, potrivit unei analize CNN a datelor de la CarbonPlan, un grup non-profit axat pe științele climatice și analiză.

Stresul termic poate fi măsurat prin ceea ce se numește temperatura globului cu bulbul umed - o combinație de căldură, umiditate, viteza vântului, unghiul soarelui și acoperirea norilor. CarbonPlan a constatat că, până în 2050, stresul termic în aproape toate orașele din partea de est a SUA va depăși cu mult limita de 82,1 grade, dincolo de care experții recomandă anularea evenimentelor sportive.

Cu alte cuvinte, organizarea Jocurilor de vară în aceste orașe ar reprezenta un risc uriaș pentru sănătatea sportivilor.

Statele foarte umede din jurul Golfului Mexic, de la Florida până la jumătatea estică a Texasului, ar fi excluse din discuție. Jocurile organizate în 1996 în Atlanta pur și simplu nu ar mai fi posibile în 2050.

O mare parte din estul Chinei, inclusiv Beijing și Shanghai, ar depăși cu mult limita, la fel ca Hong Kong și zone imense din Asia de Sud-Est.

Sugestiile de modificare a calendarului Jocurilor Olimpice de vară, astfel încât acestea să nu coincidă cu vârful de caniculă, sunt din ce în ce mai puternice, iar acest lucru a mai fost făcut. Sydney, unde vara este caniculă, a organizat Jocurile din 2000 în septembrie și octombrie, în timpul primăverii din emisfera sudică. Orașul brazilian Rio di Janeiro a organizat Jocurile din 2016 în august, când temperaturile de iarnă sunt în medie de aproximativ 70 de grade.

Orașele din nord-vestul Europei - cum ar fi Londra, Oslo și Stockholm - ar putea deveni mai atractive pentru eveniment, în timp ce orașele mediteraneene - inclusiv Palermo din Sicilia și Sevilla din Spania - sunt în mare parte peste prag. Orașele sud-americane situate la mare altitudine ar putea deveni, de asemenea, mai atractive pe măsură ce temperaturile globale se vor încălzi.

Ofertanți pentru Jocurile din 2036

Următoarele Jocuri de vară vor avea loc la Los Angeles, un oraș a cărui temperatură este moderată în mod plăcut de răcoarea Oceanului Pacific. Jocurile din 2032 vor avea loc la Brisbane, în statul Queensland din nordul Australiei, un oraș în care vara este atât de cald, încât evenimentul va avea loc în timpul iernii, la sfârșitul lunii iulie - ideal, având în vedere că atunci este vară pentru o mare parte a lumii. Iarna în Brisbane nu scade mult sub 50 de grade.

Mai mult de 10 țări și-au exprimat interesul de a găzdui Jocurile Olimpice de vară din 2036, conform rapoartelor, dar numai șase și-au făcut publice sau oficiale candidaturile: India candidează pentru orașul său vestic Ahmedabad, iar Indonezia pentru noua sa capitală, Nusantara, aflată în curs de construcție. Qatar propune Doha, în timp ce Turcia propune Istanbul. Polonia și Chile își propun capitalele, Varșovia și Santiago.


Aproape toate acestea vor depăși, la un moment dat, limita de stres termic, arată datele CarbonPlan. Doar Santiago se situează sub acest prag pe tot parcursul anului, inclusiv în cea mai fierbinte perioadă a verii. Ahmedabad și Doha ar depăși cu mult limita în lunile de vară, dar ar putea să o depășească în sezoanele lor mai reci.

"În cea mai mare parte a lumii, cea mai mare căldură a anului coincide, din păcate, cu perioada în care au loc de obicei Jocurile Olimpice de vară", a declarat pentru CNN Oriana Chegwidden, climatolog la CarbonPlan. "Iar căldura ar putea prezenta într-adevăr riscuri semnificative în țările care candidează pentru Jocurile Olimpice din 2036".

Ea a spus că, dacă aceste locații au fost alese, riscurile de căldură ar putea fi reduse cu câteva măsuri simple. "De exemplu, planificatorii ar putea reduce riscurile de căldură prin începerea înainte sau după vârful verii sau prin organizarea de evenimente noaptea sau dimineața devreme, când este mai răcoare."

Ea a adăugat că țările ar putea lua în considerare să candideze pentru orașe cu climă mai răcoroasă, cum ar fi cele situate la altitudini mai mari.

Au găzduit o dată. S-ar putea să nu o facă din nou
Unele dintre orașele care au găzduit deja Jocurile de vară vor depăși cu mult temperaturile de siguranță până în 2050.

Beijing, care a găzduit Jocurile Olimpice din 2008, va fi mult prea cald și umed, prognozându-se un stres termic de peste 90 de grade. Atena, Roma, Atlanta, Tokyo și Seul vor fi, de asemenea, prea fierbinți, la fel ca Barcelona.

Orașele din emisfera sudică, prea fierbinți

Orașele din emisfera sudică, Sydney și Brisbane din Australia, precum și Rio de Janeiro, se află, din punct de vedere tehnic, pe lista orașelor prea fierbinți, dar ar putea găzdui competiții în sezoanele lor mai reci.

Nu este ca și cum lumea va vedea acest lucru doar la mijlocul secolului. Tokyo 2020 - care a avut loc în 2021, după ce pandemia a amânat Jocurile - a fost cea mai caldă ediție din istorie, iar stresul termic a depășit cu mult pragul de siguranță, ajungând la peste 89 de grade.

Aproximativ 1 din 100 de sportivi a suferit de boli legate de căldură în Tokyo. În mod extraordinar, nicio persoană nu a fost spitalizată, în parte datorită pregătirilor Japoniei.Pe măsură ce devenea clar că lovitura extremă va lovi capitala japoneză, un oraș dens construit cu zgârie-nori care captează căldura urbană, organizatorii au mutat maratonul și probele de mers pe jos în orașul montan Sapporo, mai răcoros.

Totuși, a fost prea cald și umed, iar șase alergători și pietoni au suferit o insolație de efort, care este provocată de o activitate intensă în condiții de căldură extremă și care poate duce la insuficiență organică și deces.Yuri Hosokawa, profesor asistent de științe sportive la Universitatea Waseda din Japonia, a condus planul de răspuns la căldură din Sapporo pentru acest eveniment.

"Insolația de efort, cea mai severă formă de boală de căldură, atunci când se întâmplă, trebuie să ne asigurăm că persoana este tratată imediat, în mod ideal în termen de 30 de minute de la colaps", a declarat ea pentru CNN.

"Și pentru a putea face acest lucru, a trebuit să stabilim un protocol prin care aceste persoane nu sunt transportate la spital, ci sunt tratate la fața locului."

Cum se tratează insolația și epuizarea

Hosokawa și echipele sale au tratat cazurile de insolație și epuizare prin scufundarea oamenilor în băi de gheață pentru a le scădea temperatura corpului. O persoană care suferă de insolație este incapabilă de termoreglare - de a-și reduce temperatura corpului fără răcire externă.

"Imersia în apă rece, sau baia de gheață, este cea mai eficientă modalitate de a răci rapid o persoană", a declarat Hosokawa. Dar unii atleți din Tokyo au ezitat să facă o baie de gheață, iar dacă au fost coezivi și nu au ajuns încă la punctul de insolație, au fost tratați cu prosoape rotative care au fost înmuiate în apă rece ca gheața.

Hosokawa este unul dintre numeroșii experți care solicită comunităților sportive din întreaga lume să schimbe modul în care sunt programate sporturile, dar și să relaxeze anumite reguli. Permiterea mai multor înlocuiri într-un meci de fotbal pentru a preveni suprasolicitarea periculoasă a sportivilor este un exemplu simplu.

"Dacă am anula pur și simplu evenimentele sportive atunci când se încălzește, acest lucru ar putea lua serios o oportunitate de la toată lumea", a spus ea.

"Îmi place sportul și vreau ca cultura sportivă să rămână și vreau ca și copiii mei să facă sport când vor crește.

Dar dacă vrem să facem acest lucru, trebuie să ne gândim serios la modificarea regulilor și a programării."