Stiri

Acropola din Atena se închide temporar pentru turiști din cauza valului de căldură

1
min
13/6/2024

O combinație a schimbărilor climatice cauzate de om și apariția fenomenului climatic natural, El Niño, care are un efect de încălzire globală, a contribuit la creșterea temperaturilor vara trecută la niveluri record în anumite părți ale Europei, continentul cu cea mai rapidă încălzire a planetei.

Acropola, unul dintre cele mai emblematice repere turistice din Grecia, va fi închisă pentru vizitatori în cea mai fierbinte parte a zilei de miercuri, ca răspuns la valul de căldură intens care lovește capitala, relatează CNN.

Acest sit faimos, aflat pe lista Patrimoniului UNESCO, își va închide porțile între orele 12:00 și 17:00, ora locală, a anunțat un purtător de cuvânt al Ephorate of Antiquities din Atena. Măsura a fost luată pe fondul temperaturilor prognozate să depășească 40°C (104°F) miercuri, care expun turiștii și personalul la riscuri semnificative.

Situată pe un deal abrupt și stâncos, Acropola oferă puțină protecție împotriva soarelui puternic, expunând vizitatorii la căldură extremă. Închiderea de la orele prânzului a devenit o măsură anuală pentru a face față verilor tot mai severe din Grecia și alte țări europene. În luna iulie a acestui an, situl a fost închis în același interval orar pentru a proteja atât lucrătorii, cât și vizitatorii, pe fondul temperaturilor care au depășit 38°C.

Conform Serviciului Național de Meteorologie Elen, valul de căldură se va menține până joi, autoritățile emiten o avertizare portocalie pentru căldură extremă.

Temperaturile ridicate alimentate de schimbările climatice și fenomenul El Niño cresc îngrijorările privind o vară deosebit de fierbinte în Europa, cu riscuri sporite de incendii și impacturi asupra sănătății publice. Valurile de căldură, frecvente și intense, rămân o provocare majoră, cu efecte devastatoare resimțite în sezonul estival trecut.

Foto: Shutterstock