Stiri

Acțiune de ecologizare pe cel mai înalt munte din lume

2
min
12/6/2024

Au fost recuperate 5 cadavre și 11 tone de deșeuri de pe Muntele Everest

Nepalezii au desfășurat recent o operațiune de ecologizare pe Muntele Everest și vârfurile învecinate Lhotse și Nuptse, în cadrul căreia au recuperat cinci cadavre. Acțiunea a fost raportată marți de agenția DPA. Recruții armatei nepaleze au reușit să adune 11 tone de gunoi de la începutul lunii aprilie, subliniind gravitatea situației de pe Everest, conform agerpres.ro.

Everestul, cu o altitudine de 8.849 de metri, nu este doar cel mai înalt munte din lume, dar a devenit, din păcate, cunoscut și ca fiind groapa de gunoi aflată la cea mai mare înălțime. Mii de aventurieri care se încumetă să urce pe acest munte lasă în urmă cantități mari de obiecte abandonate, inclusiv corturi, îmbrăcăminte, ambalaje pentru alimente, aragazuri, sticle de apă goale, cutii de bere și butelii de oxigen. Aceste deșeuri afectează grav mediul montan și pun în pericol ecosistemul fragil al zonei.

Rămășițe umane

Pe lângă deșeuri, muntele găzduiește și rămășițe umane. Zeci de cadavre se află pe traseele de ascensiune și, în mod tragic, unele dintre acestea sunt folosite de alpiniști ca repere. Când cineva moare pe munte, recuperarea trupului este adesea imposibilă din cauza dificultății și costurilor ridicate asociate cu această operațiune. Potrivit alpinistului și bloggerului american Alan Arnette, costurile pentru recuperarea unui cadavru înghețat variază între 32.000 și 64.500 de dolari. Procesul implică o echipă de șase până la zece șerpași experimentați, echipați cu butelii de oxigen, care urcă pe munte pentru a recupera corpul. Ulterior, un elicopter transportă cadavrul de pe munte.

Protejarea celui mai înalt munte din lume

În ciuda acestor eforturi, multe familii aleg să lase membrii decedați pe munte, respectând astfel pasiunea și legătura profundă pe care aceștia o aveau cu Everestul. Această decizie este adesea motivată de respectul pentru dorințele celor decedați, care și-au dedicat viața explorării și iubirii pentru munți. În plus, provocările logistice și financiare contribuie la luarea acestei hotărâri.

Operațiunile de ecologizare și recuperare a cadavrelor sunt esențiale pentru protejarea mediului montan și pentru respectarea memoriei celor care și-au pierdut viața pe Everest. Aceste eforturi subliniază importanța responsabilității și a grijii față de natură, chiar și în cele mai extreme condiții. De asemenea, ele evidențiază necesitatea de a găsi soluții durabile pentru gestionarea deșeurilor și pentru protejarea celui mai înalt munte din lume, care continuă să atragă aventurieri din toate colțurile globului.