Solutii

Acțiunea globală poate reduce aproape complet poluarea cu plastic până în 2040, arată un raport OCDE

3
min
9/10/2024

Un nou raport al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) evidențiază că implementarea unor politici globale ambițioase pe întregul ciclu de viață al materialelor plastice ar putea reduce poluarea cu plastic în mediu cu până la 96% până în 2040. Raportul subliniază necesitatea unui set de măsuri integrate care să includă îmbunătățirea gestionării și reciclării deșeurilor, reducerea producției de plastic și încurajarea unui design circular pentru produsele din plastic.

Fără măsuri suplimentare, producția de plastic ar putea crește cu 70%, ajungând la 736 milioane de tone până în 2040, iar doar 6% din plasticul utilizat ar proveni din surse reciclate. De asemenea, raportul avertizează că deșeurile gestionate necorespunzător ar putea crește cu 50%, agravând impactul asupra mediului prin scurgeri de plastic în ape și sol.

OCDE atrage atenția că, în lipsa unei abordări integrate, care să cuprindă toate etapele ciclului de viață al materialelor plastice, inclusiv producția și cererea, măsurile izolate, cum ar fi gestionarea deșeurilor, nu vor fi suficiente. Doar o abordare holistică, aplicată la nivel global, poate duce la reducerea semnificativă a poluării. Politicile propuse includ taxe pe plastic și ambalaje, interzicerea anumitor produse de unică folosință și promovarea responsabilității extinse a producătorilor.

Aceste măsuri ar putea reduce și necesitatea unor investiții suplimentare semnificative în infrastructura de gestionare a deșeurilor. În caz contrar, costurile pentru gestionarea deșeurilor de plastic ar putea crește cu 300 de miliarde de dolari la nivel global până în 2040. Raportul subliniază, de asemenea, necesitatea de a aborda problemele legate de microplastic și substanțele chimice toxice, pentru a crea o economie a plasticului sustenabilă și sigură pentru mediu.