Stiri

Actul normativ privind energia eoliană offshore va intra în vigoare

1
min
1/5/2024

Președintele a promulgat o lege care va da avânt energiei eoliene în țara noastră.

Legea privind energia eoliană offshore a fost promulgată de Președintele Klaus Iohannis marți. Acest act normativ stabilește cadrul general pentru implementarea în România a proiectelor de producție a energiei electrice din resurse eoliene offshore. Implementarea acestor proiecte se va realiza respectând principiul nediscriminării și în condiții de concurență loială, precum și cu aplicarea principiului de prevenire și control integrat al poluării prin utilizarea celor mai bune tehnici disponibile pentru activitățile cu impact semnificativ asupra mediului, conform financialintelligence.ro.

Conform legii, Ministerul Energiei are următoarele atribuții în domeniul producției de energie eoliană offshore: efectuarea de studii de specialitate pentru stabilirea perimetrelor offshore ce pot fi concesionate și identificarea informațiilor tehnice esențiale aferente acestor perimetre, puse la dispoziția operatorilor economici interesați să participe la procedura competitivă de atribuire. Totodată, Ministerul stabilește perimetrele offshore ce pot fi concesionate în scopul explorării și construcției de centrale electrice eoliene offshore, respectând zonele interzise.

Studiu de specialitate

De asemenea, Ministerul Energiei este responsabil de încheierea contractului de concesiune, de primirea și gestionarea datelor și informațiilor privind resursele eoliene offshore comunicate de concesionari, asigurându-se de stocarea, sistematizarea și valorificarea acestora. Elaborarea modelului contractului-cadru de concesiune și a schemei de ajutor de stat sunt alte atribuții ale Ministerului, care, în calitate de autoritate concedentă, monitorizează și controlează respectarea prevederilor din contractul de concesiune încheiat.

Într-un interval de 3 luni de la intrarea în vigoare a legii, Ministerul Energiei inițiază procedurile pentru realizarea unui studiu de specialitate în vederea pregătirii procesului de concesiune și a activităților de explorare, construcție și exploatare a centralelor electrice eoliene offshore.

Foto: gwec.net