...
-+=
Știri

Smart City

Lifestyle

#greenTALKS

Soluții

CSR

Articole salvate

Stiri

Smart City

Lifestyle

#GREENTALKS

Solutii

CSR

Salveaza Articolul

3 minute de citit

Adaptarea agriculturii la schimbările climatice: cazul unei exploatații viticole din sudul Franței care a înlocuit vița de vie cu aloe vera

Scris de: News Green | 19 mai 2025, 10:10

Vița de vie este înlocuită cu aloe vera
Sursa: Facebook Jidvei

În contextul schimbărilor climatice, Laurent Maynadier, viticultor în departamentul Aude din sudul Franței, a decis să își diversifice culturile prin introducerea plantei aloe vera, specifică zonelor aride.

„Am testat mai multe plante aromatice (cimbru, rozmarin, oregano, salvie, lavandă) şi două dintre ele s-au evidenţiat: aloe vera şi rozmarinul. Însă rozmarinul nu este rentabil. În consecinţă, ne-am îndreptat spre aloe vera”, explică Laurent Maynadier. Acesta adaugă: “Aloe vera are nevoie de puţină apă, în comparaţie cu viţa de vie, ceea ce este un avantaj important. Este de asemenea o plantă care necesită mai puţine produse fitosanitare”.

Exploatația sa se află în regiunea viticolă Fitou, din masivul Corbières, zonă afectată de o secetă prelungită în ultimii ani, asociată cu impactul schimbărilor climatice, conform economedia.ro.

Deși în luna martie au fost înregistrate precipitații ușor peste medie, acestea nu au contribuit semnificativ la refacerea rezervelor de apă din sol. Potrivit Biroului de Cercetări Geologice și Miniere (BRGM), “nivelul de apă în sol rămâne unul foarte redus în regiune şi va rămâne aşa şi în lunile următoare. Indiferent de scenariul cu privire la ploi sau temperaturi”.

Își reduc suprafețele plantate

În acest context, tot mai mulți viticultori din regiune aleg să reducă suprafețele cultivate cu viță de vie și să diversifice producția agricolă. Aloe vera reprezintă una dintre alternativele testate, însă nu este singura. Conform unui program guvernamental lansat în octombrie anul trecut, este planificată defrișarea a peste 5.000 de hectare de vie doar în departamentul Aude, dintr-un total de aproximativ 27.500 de hectare la nivel național. În locul acestora sunt plantați arbori de fistic, măslini și arbori de roșcove, adesea în combinație cu vița de vie.

Laurent Maynadier a decis să reducă la jumătate suprafața cultivată cu viță de vie, de la 18 hectare acum cinci ani la doar nouă hectare în prezent. Culturile de aloe vera însumează aproximativ 5.000 de metri pătrați, adică o jumătate de hectar, cu intenția de extindere. În paralel, viticultorul experimentează și cu alte plante adaptate la condiții de ariditate, precum arborele de argan.

Chiar dacă diversificarea este o măsură de adaptare necesară, Maynadier subliniază că nu are în plan să renunțe complet la cultura tradițională:

“Nu intenţionez să abandonez via. În schimb, vom fi obligaţi să revizuim modul în care lucrăm”, afirmă acesta, reprezentând a 13-a generație de viticultori din familie.

Cultivarea aloei vera a început în urmă cu trei ani, iar rezultatele sunt deja promițătoare din punct de vedere economic. Planta este valorificată atât în industria cosmetică, cât și în cea alimentară.

“Este extrem de interesată din punct de vedere economic. În prezent, mult mai interesantă decât via. Eu sunt viticultor, sunt ataşat de această cultură dar ştiu şi să calculez”, conchide Maynadier.