-+=
Știri

Smart City

Lifestyle

#greenTALKS

Soluții

CSR

Articole salvate

Stiri

Smart City

Lifestyle

#GREENTALKS

Solutii

CSR

Știri fresh

Poluare cu deseuri in cetatea Argevada

O străveche cetate dacică, acoperită cu buruieni și transformată în groapă de gunoi

22 ianuarie 2025, 13:15

Sute de parcuri solare pentru primării

România, câştig de cauză într-un dosar privind energia regenerabilă. Investitorii care au dezvoltat 31 de centrale fotovoltaice, obligați să plătească milioane de euro

22 ianuarie 2025, 12:02

Misterul moștenitorilor Parcului IOR: Terenul retrocedat rămâne captiv între procese și nepăsare

22 ianuarie 2025, 11:09

Șacalii din Delta Dunării, problematici! Recomandările autorităților: „Limitarea numărului de șacali se face prin limitarea accesului la hrană, și nu prin împușcare”

Șacalii din Delta Dunării, problematici! Recomandările autorităților: „Limitarea numărului de șacali se face prin limitarea accesului la hrană, și nu prin împușcare”

22 ianuarie 2025, 10:01

#greenTALKS

GreenTALKS cu GEODIS România despre digitalizarea și sustenabilitate în logistică. Interviu cu Pierre Kosc VIDEO

GreenTALKS cu GEODIS România despre digitalizarea și sustenabilitate în logistică. Interviu cu Pierre Kosc VIDEO

22 octombrie 2024, 12:10

#greenTALKS Valentin Krancevic: „Let’s Do It, Romania! este locul unde oamenii se schimbă și devin parte din soluție” - VIDEO

#greenTALKS Valentin Krancevik: „Let’s Do It, Romania! este locul unde oamenii se schimbă și devin parte din soluție” – VIDEO

30 octombrie 2024, 09:02

#GreenTALKS, Interviu cu Alexandra Petcu, coordonator Laborator Digital Verde UVT: „Tehnologia este un mijloc, nu un scop, pentru a atinge obiectivele dezvoltării durabile” VIDEO

13 decembrie 2024, 17:42

Salveaza Articolul

2 minute de citit

Alge microscopice au colorat Marea Neagră în roșu în zona portului turistic Tomis

Scris de: News Green | 22 octombrie 2024, 15:01

La malul Mării Negre, în zona portului turistic Tomis, un fenomen neobișnuit a atras atenția trecătorilor: apa a căpătat o nuanță roșiatică.

Deși acest lucru nu s-a întâmplat în întregime, ci doar pe anumite porțiuni, raritatea evenimentului a stârnit curiozitatea localnicilor. Biologii explică faptul că schimbarea culorii se datorează înmulțirii unui tip specific de alge. Acestea s-au dezvoltat în mod rapid, profitând de condițiile favorabile oferite de lumina solară și de temperaturile neobișnuit de ridicate ale apei, conform TVR Info.

Portul Tomis a fost acoperit de ape ruginite, un spectacol ce a pus pe gânduri pe cei aflați în zonă. Pescarii, obișnuiți cu apele mării, au fost surprinși de schimbarea bruscă și s-au întors rapid la mal după ce au ieșit la pescuit.

Pentru a înțelege exact cauza acestui fenomen, specialiștii de la Institutul Național de Cercetare și Dezvoltare Marină din Constanța au prelevat probe din apă. Oana Vlas, cercetător științific, a explicat că algele microscopice, din familia Dinoflagelatelor, au înflorit în aceste condiții favorabile și au generat culoarea roșie.

Temperaturi ridicate

Un alt factor care a contribuit la dezvoltarea algelor este temperatura neobișnuit de ridicată a apei pentru această perioadă a anului, aproape de 20 de grade. Adrian Bâlbă, un alt cercetător, a subliniat că direcția vântului joacă, de asemenea, un rol important în menținerea apei calde în apropierea litoralului.

Aceste alge, deși în mod obișnuit inofensive, pot deveni toxice în anumite condiții. Deși încă nu există dovezi clare că acest tip de algă prezintă pericole în Marea Neagră, cercetătorii recomandă prudență: să evităm contactul direct cu apa și să nu înotăm în aceste zone afectate.

Nu este prima dată când Marea Neagră își schimbă culoarea. Evenimente similare au avut loc în februarie acest an și în aprilie anul trecut.