Stiri

Amendă record de 32 de milioane de euro pentru o companie acuzată de neglijarea câinilor folosiți în cercetare medicală

1
min
5/6/2024

Compania a fost acuzată de numeroase încălcări, inclusiv ținerea câinilor în cuști curățate doar de două ori pe lună, eutanasierea acestora fără sedare și furnizarea de hrană și apă contaminate și insuficiente

Virginia, Statele Unite – O companie specializată în creșterea câinilor Beagle pentru cercetare medicală a fost amendată cu 35 de milioane de dolari (32 de milioane de euro) într-un caz de referință privind bunăstarea animalelor. Envigo RMS și compania mamă Inotiv au fost găsite vinovate de neglijarea mii de câini în instalațiile lor de reproducere.

Compania a fost acuzată de numeroase încălcări, inclusiv ținerea câinilor în cuști curățate doar de două ori pe lună, eutanasierea acestora fără sedare și furnizarea de hrană și apă contaminate și insuficiente. De asemenea, mulți câini au suferit răni din cauza podelelor din grătare metalice.

Procurorul american Christopher Kavanaugh, care a condus ancheta, a subliniat că Envigo a permis unui medic veterinar să efectueze intervenții chirurgicale defectuoase și să tolereze numeroase încălcări, deoarece conducerea companiei considera dificilă găsirea unui înlocuitor. Todd Kim, reprezentant al Departamentului de Justiție, a acuzat compania că „s-a îmbogățit ilegal, nu a investit în modernizări necesare și nu a angajat suficient personal calificat și competent”.

În urma audierii de recunoaștere a vinovăției, Inotiv a emis o declarație prin care își cere scuze publicului pentru faptele comise și pentru neîndeplinirea standardelor de bunăstare a animalelor. „Ne reînnoim angajamentul de a menține cele mai înalte standarde de îngrijire a animalelor”, a declarat compania, conform euronnews.ro.

Acordul prevede, de asemenea, interzicerea permanentă a Envigo RMS și Inotiv de a mai crește sau vinde câini în viitor.

Daune mediului

Pe lângă acuzațiile de maltratare a animalelor, acordul recunoaște că Envigo a încălcat Legea privind apa curată prin eliberarea apelor uzate tratate necorespunzător .

Envigo trebuie să plătească 3,5 milioane de dolari (3,22 milioane de euro) pentru remedieri de mediu și să acopere costul unui monitor pentru a se asigura că respectă regulile în perioada de probă, care ar putea dura trei până la cinci ani.

Unitatea din Cumberland, care avea aproape 40 de angajați, a fost închisă. Kavanaugh a spus că nu avea personal suficient pentru a avea grijă de mii de câini.

Procurorii au mai spus că ancheta lor este în curs și că cauzele penale împotriva angajaților individuali rămân posibile.