Solutii

Amenzi „2 în 1” pe Transfăgărășan pentru hrănirea urșilor și staționarea ilegală

2
min
4/9/2024

Pe Transfăgărășan, turiștii și șoferii care hrănesc urșii sau staționează ilegal se pot aștepta la amenzi „2 în 1”. Agenția Națională pentru Protecția Mediului (ANPM), în colaborare cu Jandarmeria Română și Direcția Rutieră, a inițiat o acțiune de control pe o porțiune de 15 kilometri din DN7C, pentru a preveni incidentele provocate de urșii-cerșetori, deveniți obișnuiți să primească hrană de la trecători.

Laurențiu Alexandru Păștinaru, președintele ANPM, a declarat că prezența echipelor mixte de control va descuraja această practică periculoasă. Turiștii riscă amenzi pentru hrănirea urșilor, conform Legii 407/2006, între 500 și 1.500 de lei, și pentru staționarea ilegală, care poate adăuga încă 580 - 725 de lei, conform Codului Rutier.

Numărul tot mai mare de incidente de acest tip a dus la plăți de sute de mii de lei din bugetul statului pentru despăgubiri. În județul Argeș, doar anul acesta, au fost emise 68 de procese-verbale pentru astfel de contravenții, cu o valoare totală de 236.872 de lei. ANPM, alături de Direcția Silvică Argeș, încearcă să captureze și să relocheze urșii, însă până la finalizarea acestui proces, autoritățile fac apel la responsabilitatea cetățenilor.

Acțiunea autorităților subliniază importanța respectării regulilor pentru siguranța publică și protecția mediului.