Stiri

Amenzi mari pentru comercianții care nu returnează garanția

2
min
31/5/2024

Sancțiunea maximă care va putea fi aplicată de Garda de Mediu operatorilor economici care se sustrag Sistemului Garanție Returnare este de 50.000 de lei

Agenții economici care refuză returnarea garanției pentru ambalaje riscă amenzi de până la 50.000 de lei, a declarat ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet. Această măsură are scopul de a descuraja astfel de comportamente pe viitor. „Oamenii trebuie să știe că au dreptul de a li se rambursa garanția. Dacă sunt refuzați de comercianți, pot sesiza Garda de Mediu în scris, telefonic sau pe pagina de Facebook a comisariatelor. Sancțiunile în astfel de cazuri pot ajunge până la 50.000 de lei", a explicat Mircea Fechet, potrivit wall-street.ro.

Nu poate fi acceptat refuzul

Ministrul a subliniat că a cerut colegilor să trateze ferm astfel de situații pentru a preveni comportamente similare în viitor. „Dacă oamenii sunt refuzați de mai multe ori, ar putea arunca ambalajele la pubelă, crezând că pierd cei 50 de bani. Astfel, PET-urile, în loc să fie reciclate, ajung la gropile de gunoi", a adăugat Fechet.

Ministrul a menționat că a observat numeroase cazuri în care magazinele refuză să ramburseze garanția cetățenilor. „Am călătorit mult în județul Bacău, vizitând numeroase magazine, mai ales în mediul rural. Am constatat că, pe lângă lipsa de informare și bună credință a unor comercianți, multe magazine refuză să plătească garanția cetățenilor", a afirmat el.

Ambalajele ar putea ajunge la gunoi

Acest comportament poate îndepărta clienții, mai ales în zonele unde există un singur magazin. Fechet a precizat că este inacceptabil ca oamenii să fie trimiși la supermarketuri aflate la kilometri distanță pentru a-și recupera garanția.

„Am spus mereu colegilor de la Garda de Mediu să explice mai întâi și să dea avertismente dacă este cazul. Totuși, după primele șase luni de funcționare a Sistemului Garanție-Returnare, este necesar să sancționăm operatorii economici care își bat joc de cetățeni, pentru a ne asigura că toți românii sunt tratați cu respect și conform legii", a subliniat ministrul.

Sistemul RetuRo

RetuRo Sistem Garanţie Returnare este o companie non-profit, creată de un consorţiu format din trei acţionari privaţi: Asociaţia Berarii României pentru Mediu (30%), Asociaţia Producătorilor de Băuturi Răcoritoare pentru Sustenabilitate (30%) şi Asociaţia Retailerilor pentru Mediu (20%) şi un acţionar public, statul român, prin autoritatea centrală de mediu, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (20%).

Administratorul SGR funcţionează cu finanţare exclusiv private. Aceasta asigură transparența asupra cantităților de ambalaje de băuturi puse pe piață și returnate de consumatori, contribuind la dezvoltarea durabilă a României prin gestionarea responsabilă a deșeurilor de ambalaje și atingerea țintelor de reciclare impuse de Uniunea Europeană.

Sursa Foto: Mircea Fechet Facebook