În prezent, există mai multe specii de animale pe cale de dispariție din România, iar printre principalele motive pentru care acestea vietăți sunt în pericol de extincție în țara noastră se numără defrișarea pădurilor și reducerea habitatului natural, schimbările climatice, cât și vânatul ilegal și excesiv, arată Libertatea.
Specii de animale pe cale de dispariție din România
Diversitatea ecosistmemelor din România reprezintă habitatul ideal pentru multe specii de animale sălbatice. Din păcate însă, vânatul ilegal și defrișările necontrolate produc adevărate ravagii în rândul speciilor de animale sălbatice din România, iar mai multe dintre acestea sunt la un pas de dispariție sau în diferite programe care să le salveze, arată Libertatea.
Nurca
Nurca europeană, Mustela lutreola este un animal din familia Mustelidae ce trăiște în unele regiuni din Spania, Franța, România, Ucraina, Estonia și Rusia. În trecut trăia în regiuni din întreaga Europă. Este similară la înfățișare cu nurca americană. Nurca europeană este o specie în pericol de dispariție. Nurca europeană are blana în totalitate maro, cu excepția buzelor. Se hrănește cu viețuitoare acvatice, dar și cu păsări și mamifere mici.
Râsul
Râsul joacă la prescripție în dosarul de evaziune fiscală cu prejudiciu de 3 milioane de euro. Cum a tergiversat procesul Râsul este un animal sălbatic pe cale de dispariție în România, așadar râsul carpatin e văzut din ce în ce mai rar în ţara noastră. Chiar și când numărul exemplarelor era mai mare, râsul era unul dintre cele mai discrete animale din România. Râsul vânează iepuri, marmote, veverițe, șoareci și alte rozătoare, bursuci, păsări, oi, vulpi, mistreți, capre negre, căprioare, cerbi. Un râs adult are nevoie de 1,1 – 2 kilograme de carne pe zi.
Capra Neagră
De asemenea o specie de animale sălbatice pe cale de dispariție este Capra Neagră. Aceasta are 110-130 de centimetri şi o coadă scurtă. Trăieşte în regiunile înalte din munţii Carpaţi. Perioada de gestaţie durează şase luni, iar iezii devin maturi la vârsta de trei ani.
Pericolele naturale la care sunt expuse frecvent caprele negre sunt căderile de stânci, animalele de pradă ca râsul, lupul, ursul sau vulturul.
Zimbrul
Zimbrul este și el un animal sălbatic pe cale de dispariție în România, existând foarte puține exemplare pe teritoriul țării noastre. Zimbrul este cel mai mare mamifer terestru din Europa, ajungând să cântărească până la 1.000 de kilograme și să aibă o înălțime de chiar și peste 1,7 metri. În trecut, zimbrul era prezent pe tot continentul, cu excepția unor zone din Spania, Italia și nordul Scandinaviei.
Castorul
Castorul a fost unul dintre minunatele animale sălbatice din România, dar în ultimii ani nu au mai putut fi identificate exemplare ale acestei specii. Castorii trăiau în toată ţara, dar acum se încearcă repopularea în judeţul Braşov.
Castorul a dispărut din cauza vânatului pentru blană şi carne. Castorul este mai mare animal din specia rozătoare din Europa și poate ajunge la 20 de kilograme. Este un rozător ierbivor şi construiesc baraje din lemne, crengi sau iarbă.