...
-+=
Știri

Smart City

Lifestyle

#greenTALKS

Soluții

CSR

Articole salvate

Stiri

Smart City

Lifestyle

#GREENTALKS

Solutii

CSR

Salveaza Articolul

4 minute de citit

Animalele marine ajută la rezolvarea problemelor legate de oceane

Scris de: ClaudiuPopa | 26 martie 2025, 16:37

Senzori pe animalele marine
sursa foto: Kaus.edu.sa

Senzorii fixați pe animale colectează date valoroase pentru a urmări și a atenua influența omului asupra vieții marine. Lucrarea de analiză subliniază importanța integrării datelor din diverse surse și pledează pentru un „internet al animalelor” bazat pe acces liber și standarde comune, arată Universitatea din Kobe într-un studiu recent citat de Sicence Daily.

Animalele marine ajută la rezolvarea problemelor legate de oceane

Senzorii fixați pe animale colectează date valoroase pentru a urmări și a atenua influența omului asupra vieții marine. Lucrarea de analiză a Universității Kobe subliniază importanța integrării datelor din diverse surse și pledează pentru un „internet al animalelor” bazat pe acces liber și standarde comune.

Omenirea influențează viața marină printr-o gamă largă de activități, de la pescuit și poluare la zgomotul produs de bărci, construcții și minerit. Pentru a permite o viață durabilă împreună, trebuie să monitorizăm influența activităților noastre asupra vieții marine și să folosim aceste date pentru a stabili politici eficiente.

„Există o multitudine de date oceanografice provenite de la nave de cercetare, geamanduri în derivă și sateliți. Dar, din cauza constrângerilor tehnologice și economice, există multe lacune în materie de observare, iar unele zone sunt inaccesibile oamenilor, cum ar fi sub gheața marină sau în timpul condițiilor meteorologice dificile.”, a explicat ecologistul IWATA Takashi de la Universitatea Kobe.

În plus, este adesea dificil să se înțeleagă influența pe care diferiți factori o au asupra animalelor individuale, ceea ce face dificilă elaborarea de politici specifice.

Animalele, „întrebate” despre efectele pe care oamenii le au asupra lor

Dar dacă dorim să cunoaștem efectele pe care oamenii le au asupra animalelor, pe cine să întrebăm mai bine decât pe animalele însele? „Biologging-ul”, care se referă la atașarea de senzori, camere sau alte dispozitive mici la animalele sălbatice, a fost utilizat în mod tradițional pentru a afla mai multe despre comportamentul și distribuția acestora, dar mai recent a devenit util și pentru a studia condițiile de mediu pe care animalele le întâlnesc. Iwata explică: „Încercăm să minimizăm impactul pe care acest lucru îl are asupra animalelor prin menținerea greutății totale a dispozitivelor la mai puțin de 3% din greutatea corporală a animalului sau chiar mai puțin de 1% pentru animalele mai mari, iar mulți cercetători continuă să dezvolte dispozitive din ce în ce mai mici.”

În revista Water Biology and Security, echipa lui Iwata a publicat acum o analiză care rezumă stadiul actual al biologiei, descriind ce informații au furnizat până acum astfel de date. Astfel, previziunile privind taifunurile au devenit mai precise, diferența în modul în care speciile de țestoase reacționează la deșeurile din plastic a devenit evidentă, pescuitul ilegal a fost expus și fermele eoliene offshore devin mai prietenoase cu păsările.

„Această analiză a arătat că, deși biologizarea singură este insuficientă, ea poate umple lacunele din cunoștințele existente. Acesta oferă un nou tip de date care diferă de informațiile de mediu pe arii extinse obținute din sateliții de observare a Pământului și din alte surse pentru a aborda o gamă largă de probleme de mediu.”, a mai arătat Iwata.

Potențialul biologging-ului

În lucrarea lor, Iwata și coautorul său scriu: „Întregul potențial al biologging-ului poate fi realizat numai printr-o colaborare globală sporită și prin schimbul de date, permițând integrarea datelor între specii, regiuni și contexte de mediu”. Obiectivul la care lucrează este așa-numitul „internet al animalelor”, care se referă la colectarea în rețea a datelor biologice de la o gamă largă de animale și medii. Principalele provocări în acest sens sunt disponibilitatea globală a datelor și compatibilitatea diferitelor standarde de înregistrare, acesta fiind un domeniu în care echipa de cercetare japoneză pledează pentru o colaborare sporită între cercetători și platformele de colectare a datelor.

„Dacă putem promova schimbul de date de biologging prin această lucrare, sper nu numai să recrutăm mai mulți cercetători în acest domeniu, ci și să deschidem astfel noi unghiuri pe care nu le-am prevăzut încă”, își exprimă Iwata obiectivul final. El continuă: „Cercetătorii nu sunt experți în implementarea socială, dar, în ultimii ani, am văzut diverse probleme fiind rezolvate prin partajarea datelor într-o societate bazată pe date. A fost o sarcină plăcută să mă gândesc la modalități de a reda societății puterea datelor.”

Această cercetare a fost realizată în colaborare cu un cercetător de la Universitatea Waseda.