-+=
Știri

Smart City

Lifestyle

#greenTALKS

Soluții

CSR

Articole salvate

Stiri

Smart City

Lifestyle

#GREENTALKS

Solutii

CSR

Știri fresh

A revenit apa în Balta Comana după ce secase aproape de tot! Stăvilarul trebuie însă reparat

A revenit apa în Balta Comana după ce secase aproape de tot! Stăvilarul trebuie însă reparat

21 ianuarie 2025, 18:12

strategia-pentru-reducere-a-emisiilor-de-gaze

Nivelul de dioxid de carbon din atmosferă, în creștere! Ritm „incompatibil“ cu obiectivul de 1,5 grade Celsius

21 ianuarie 2025, 17:12

Moldova marchează un record de producție a energiei regenerabile în toiul crizei energetice

21 ianuarie 2025, 14:45

Alertă de poluare în București

Alertă de poluare a aerului în București! Concentrații foarte mari ale PM10 și PM 2,5 la nivelul Capitalei

21 ianuarie 2025, 14:03

#greenTALKS

green-talks-coca-cola-hbc-romania-si-angajamentul-pentru-sustenabilitate-o-strategie-pentru-viitor-interviu-cu-alice-nichita-corporate-affairs-sustainability-director-video

GREEN TALKS. Coca-Cola HBC România și drumul spre sustenabilitate, o strategie pentru viitor. Interviu cu Alice Nichita, Corporate Affairs & Sustainability Director VIDEO

13 august 2024, 07:02

#greenTALKS cu Ioana Botezatu, Head of CSR la SG GSC India & Romania, despre digitalizare și sustenabilitate în practică: "Este esențial să mă gândesc ce fac eu ca să-mi reduc consumul"

#greenTALKS cu Ioana Botezatu, Head of CSR la SG GSC India & Romania, despre digitalizare și sustenabilitate în practică: „Este esențial să mă gândesc ce fac eu ca să-mi reduc consumul”

11 noiembrie 2024, 12:04

#GreenTALKS, Interviu cu Alexandra Petcu, coordonator Laborator Digital Verde UVT: „Tehnologia este un mijloc, nu un scop, pentru a atinge obiectivele dezvoltării durabile” VIDEO

13 decembrie 2024, 17:42

Salveaza Articolul

4 minute de citit

Septembrie devine a patra lună de vară! Temperaturile diurne și nocturne sunt tot mai ridicate

Scris de: Green News | 4 septembrie 2024, 06:28

apare-a-patra-luna-de-vara

Septembrie devine, practic, o a patra lună de vară, cu temperaturi nocturne care ar trebui să fie specifice zilelor de vară.

Marți dimineață s-a înregistrat cel mai ridicat record termic din septembrie, din ultimele șase decenii și jumătate, conform Antena 3.

Temperaturile maxime nocturne s-au înregistrat la următoarele stații meteorologice:

Șiria, județul Arad: 25°C

Dumbrăvița de Codru, județul Bihor: 24°C

Oravița, județul Caraș-Severin: 24°C

Râmnicu Sărat, județul Buzău: 23°C

Focșani, județul Vrancea: 21°C

Tecuci, județul Galați: 21°C

„Aceste temperaturi minime anormal de ridicate agravează situația, deoarece stresul termic din timpul zilei este prelungit și pe parcursul nopții”, a explicat climatologul Roxana Bojariu într-o intervenție live la Antena 3 CNN. Ea adiscutat despre schimbările climatice accentuate și efectele acestora asupra condițiilor meteo la care ar trebui să ne așteptăm în viitorul apropiat.

„Deși majoritatea incendiilor de vegetație sunt provocate de oameni, extinderea și intensitatea lor sunt favorizate de temperaturile extrem de ridicate și de lipsa umidității. Absența precipitațiilor creează o vegetație uscată, care se aprinde ușor și întreține focul,” a explicat Bojariu.

Canicula afectează populația

Impactul este resimțit și în marile orașe, unde stresul termic afectează sănătatea publică. Grupurile vulnerabile includ persoanele în vârstă, copiii și cei cu boli cronice. Dintre aceștia, femeile cu afecțiuni cardiovasculare par a fi mai vulnerabile la stresul termic decât bărbații.

Aceste aspecte trebuie luate în considerare la elaborarea strategiilor pentru sănătatea publică, deoarece astfel de veri caniculare vor deveni tot mai frecvente. Temperaturile nocturne anormal de ridicate accentuează stresul, prelungind disconfortul din timpul zilei. În mod normal, ar trebui să avem minime de 17-19°C, dar valorile actuale sunt semnificativ mai mari.

Multe incendii de vegetație uscată

„Incendiile de vegetație, de cele mai multe ori, sunt provocate de om, dar sunt favorizate ca extindere, ca intensitate, de aceste temperaturi foarte ridicate și de absența umidității, de absența precipitațiilor, care au determinat existența unei vegetații uscate foarte ușor de aprins și care întreține focul.

Avem iarăși impacturi în marile aglomerări urbane. Acolo stresul termic are un efect asupra sănătății publice. Sunt grupuri vulnerabile oamenii peste 65 de ani, copiii, dar și cei care au boli cronice. Iar dintre cei care au boli cronice cardiovasculare, se pare că femeile sunt mai vulnerabile la stres termic decât bărbații.

Astfel de lucruri ar trebui luate în calcul atunci când se fac strategii pentru sănătatea publică, pentru că astfel de veri vor deveni din ce în ce mai frecvente. Din păcate, aceste minime foarte mari nu ușurează situația, pentru că stresul din timpul zilei este continuat cu stresul termic noaptea. În acele zone unde avem aceste depășiri foarte mari, normal ar fi să avem sub 20°C, 17-19° ca minimă, dar din păcate, temperaturile, ați văzut,poate să fie chiar cu multe grade mai ridicate.

Din păcate, va trebui să luăm în calcul aceste condiții atunci când vom găsi soluțiile de adaptare. Soluții pe termen scurt sunt legate de sistemele acestea de avertizare și atenționare. Oamenii sunt informați și știu ce trebuie să facă, dar trebuie și măsuri pe termen mediu și lung, să ne programăm altfel activitățile, să fim mai atenți în natură, să nu declanșăm incendii din neglijență.”, a precizat Roxana Bojariu, la Antena 3 CNN.