Life Style

Apele de scăldat ale Europei rămân sigure

3
min
28/5/2024

Evaluare se concentrează în mod special pe siguranța pentru scăldat, prin monitorizarea bacteriilor care pot provoca boli grave la oameni, mai degrabă decât pe calitatea generală a apei

Marea majoritate a zonelor de apă pentru scăldat din Europa au îndeplinit cele mai stricte standarde de calitate „excelentă” pentru scăldat ale Uniunii Europene în 2023, potrivit celei mai recente evaluări anuale a apei de scăldat publicată astăzi. Aceasta reprezintă 85% din apele populare de scăldat din Europa. Aproximativ 96% din toate apele de scăldat identificate oficial din UE au îndeplinit standardele minime de calitate, doar 1,5% fiind evaluate drept „slabe”.

Evaluarea, realizată de Agenția Europeană de Mediu (AEE) în cooperare cu Comisia Europeană, evidențiază unde înotătorii pot găsi locuri de scăldat sigure în Europa în această vară . Se concentrează în mod special pe siguranța pentru scăldat, prin monitorizarea bacteriilor care pot provoca boli grave la oameni, mai degrabă decât pe calitatea generală a apei.

Cea mai mare pondere a apelor excelente de scăldat se găsește în Grecia, Croația, Cipru și Austria. În Belgia, Bulgaria, Luxemburg, Malta, Austria și România, toate apele de scăldat identificate oficial au îndeplinit cel puțin standardul minim de calitate în 2023.

Calitatea de scăldat a apei de coastă este în general mai bună în comparație cu apa interioară. În 2023, 89% dintre zonele de scăldat de coastă clasificate sunt de calitate excelentă, comparativ cu puțin sub 79% din apele de scăldat interioare.

”Este încurajator să vedem încă o dată că cetățenii europeni pot culege beneficiile a peste 40 de ani de investiții puternice în îmbunătățirea calității apelor noastre de scăldat, pentru a le face cât mai curate posibil. Monitorizarea periodică continuă de către statele membre a apelor noastre de coastă, râurilor și lacurilor și a altor ape dulci va fi crucială pentru sănătatea și bunăstarea noastră și pentru mediu, deoarece schimbările climatice duc la vreme mai extremă, cum ar fi ploile abundente, care pot avea un impact negativ asupra calității apei” a transmis Leena Ylä-Mononen, director executiv al SEE.

”Înotul în ape de scăldat de proastă calitate nu este doar un risc pentru sănătate; de asemenea, subminează încrederea cetățenilor noștri. Având în vedere că marea majoritate a zonelor de scăldat din Europa ating o calitate excelentă, europenii se pot bucura de standarde sigure pentru activitățile lor de înot în această vară. Bazându-ne pe legislația cuprinzătoare a UE în domeniul apei și pe ambiția noastră de zero poluare, rămânem fermi în angajamentul nostru de a îmbunătăți rezistența la apă și ne străduim să asigurăm un nivel de protecție constant mai ridicat. Această dăruire este vitală atât pentru sănătatea oamenilor noștri, cât și pentru protecția mediului nostru, asigurând că Europa rămâne lider global în calitatea apei și gestionarea mediului” spune și Virginijus Sinkevičius, comisarul pentru mediu, oceane și pescuit.

De la adoptarea Directivei privind apa pentru scăldat  în 2006, ponderea sitului „excelent” a crescut și s-a stabilizat acum la aproximativ 85% din toate siturile care au obținut un statut excelent în ultimii câțiva ani. Ponderea apelor de scăldat cu o calitate slabă a apei a scăzut în ultimul deceniu și este acum stabilă din 2015. Cu toate acestea, riscurile pentru sănătate în înotul în ape nesigure pentru scăldat persistă în anumite locuri.

Peste 22.000 de locuri de scăldat din Europa au fost monitorizate

Evaluarea pentru raportul se bazează pe monitorizarea a 22.081 de locuri de scăldat din Europa care au fost raportate la SEE pentru sezonul 2023. Aceasta include site-uri din toate statele membre ale UE, Albania și Elveția. Se bazează pe datele raportate de statele membre pentru sezonul de scăldat 2020-2023.

Pe lângă Raportul privind apa pentru scăldat din acest an, AEE a lansat și o hartă interactivă actualizată care arată performanța fiecărui loc de scăldat. Sunt disponibile și rapoarte actualizate de țară, precum și mai multe informații despre implementarea directivei în țări.

Deși majoritatea apelor de scăldat din Europa sunt în stare excelentă din punct de vedere bacteriologic, poluarea apelor de suprafață și subterane rămâne semnificativă și poate fi exacerbată de schimbarea climei. Îmbunătățirea rezistenței la apă pentru oameni și pentru mediu în următorii ani va fi esențială.

Directiva privind apa pentru scăldat, care completează Directiva-cadru privind apa, este una dintre numeroasele acte legislative ale UE care protejează apa: Directiva privind standardele de calitate a mediului, Directiva apelor subterane, Directiva nitraților, Directiva-cadru privind strategia marine și Directiva de tratare a apelor urbane uzate.

În contextul Pactului ecologic european și al Planului de acțiune privind poluarea zero , Comisia evaluează dacă Directiva privind apa pentru scăldat rămâne adecvată scopului de a proteja sănătatea publică și de a îmbunătăți calitatea apei sau dacă este nevoie să se îmbunătățească normele existente și să propună actualizări relevante, inclusiv noi parametri care să permită evaluări viitoare mai bune ale calității apei pentru scăldat.

Informarea este publicată în timpul  Săptămânii verzi a UE anuale a Comisiei , inclusiv conferința „Către o Europă rezistentă la apă”, care va începe la Bruxelles pe 29 mai. În cadrul Săptămânii verzi a UE, Comisia lansează campania #WaterWiseEU, o campanie de conștientizare cu privire la necesitatea de a transforma modul în care apa este gestionată, utilizată și valorificată. Acest lucru îi va încuraja pe oameni să „Vedă apa diferit” și să exploreze soluții la diferitele provocări legate de apă cu care ne confruntăm astăzi.