...
-+=
Știri

Smart City

Lifestyle

#greenTALKS

Soluții

CSR

Articole salvate

Stiri

Smart City

Lifestyle

#GREENTALKS

Solutii

CSR

Salveaza Articolul

4 minute de citit

Aproape 3 miliarde de pungi de plastic au fost livrate online de retailerii de modă către cumpărătorii din 6 țări europene

Scris de: News Green | 8 aprilie 2025, 10:01

Unii cumparatori prefera pungile din hârtie și carton
Sursa: Pixabay

Retailerii online din industria modei au livrat, în cursul anului trecut, aproximativ 2,9 miliarde de pungi de plastic către consumatori din șase piețe europene, în ciuda măsurilor legislative introduse de mai multe țări pentru a reduce utilizarea acestora.

Un exemplu relevant este taxa aplicată pungilor de plastic în Marea Britanie, în vigoare din 2015. Cu toate acestea, tranziția către comerțul electronic a fost însoțită de o creștere a consumului de ambalaje din plastic, conform economedia.ro.

Dintre economiile europene analizate, Marea Britanie a înregistrat cel mai mare volum de pungi de plastic utilizate în livrările din e-commerce. Conform unei analize realizate de Development Economics la solicitarea DS Smith, companie din grupul International Paper, Regatul Unit a depășit Germania – a doua cea mai mare piață – cu 150 de milioane de pungi.

Evoluția prognozată a consumului de pungi de plastic

Până în anul 2030, se estimează că numărul pungilor de plastic folosite în e-commerce-ul de modă va crește cu 47%, în contextul în care comenzile online de articole vestimentare devin tot mai frecvente. Proiecțiile indică un volum de aproximativ 4,2 miliarde de pungi livrate anual către consumatorii europeni, ceea ce corespunde unui total de 21,8 miliarde de unități în următorii cinci ani.

În prezent:

Doar 7% dintre pungile utilizate în acest sector sunt refolosite sau reciclate;

Restul de 93% sunt eliminate prin depozitare în gropi de gunoi sau incinerare, ceea ce a însemnat aproximativ 2,6 miliarde de pungi doar în ultimul an;

În contextul unei rate scăzute de reciclare și al creșterii comerțului online, până în 2030 se estimează că anual alte 3,8 miliarde de pungi vor avea același traseu.

Inițiative de reducere a plasticului și percepția consumatorilor

„Estimăm că am eliminat deja peste 1 miliard de piese din plastic în ultimii patru ani. Deși tot mai multe cumpărături se fac online, retailerii e-commerce nu au reușit să țină pasul cu magazinele fizice în ceea ce privește înlocuirea pungilor de plastic. Există un obstacol: pur și simplu nu sunt suficiente alternative din hârtie disponibile. Companiile pot fi tentate să prioritizeze costurile, dar utilizarea în continuare a plasticului vine cu un preț – consumatorii nu îl mai vor, iar brandurile care ignoră acest aspect își riscă reputația”, a declarat Stefano Rossi, CEO al Diviziei de Ambalaje DS Smith.

Anumiți retaileri au adoptat deja măsuri concrete. De exemplu, Zalando utilizează din 2020 pungi de livrare din hârtie, fabricate din materiale reciclate și fibre virgine certificate FSC.

„După introducerea primelor noastre pungi din hârtie, satisfacția clienților față de noul ambalaj a crescut cu 16 puncte procentuale de la un an la altul. Rata ridicată de acceptare ne oferă încredere că suntem pe drumul cel bun, în contextul în care pungile de hârtie sunt ușor de reciclat în majoritatea țărilor europene”, a declarat David Fischer, Director Logistica Sustenabilă și Ambalaje la Zalando.

Rezultate ale sondajelor privind atitudinile consumatorilor

Conform datelor obținute de Development Economics:

74% dintre respondenți susțin eliminarea pungilor de plastic atunci când sunt disponibile alternative;

68% preferă ambalaje din carton sau hârtie pentru produsele comandate online;

50% declară că se simt vinovați pentru cantitatea de plastic utilizată la ambalarea produselor și consideră că responsabilitatea pentru reducerea utilizării revine:

în proporție de 41% companiilor de ambalaje;

36% retailerilor;

23% autorităților guvernamentale.

Totodată, mai mult de jumătate dintre consumatori ar fi mai predispuși să comande de la branduri care folosesc ambalaje ușor de reciclat. În ceea ce privește preferințele regionale, consumatorii din Polonia se arată cei mai favorabili ambalajelor din hârtie sau carton, într-o măsură mai mare decât cei din Marea Britanie.