CSR

Aproape 4.000 de echipamente RVM, funcționale în marile rețele de magazine din România

2
min
22/7/2024

Automatele pentru colectarea ambalajelor contribuie la reciclare prin Sistemul Garanție-Returnare, integrându-se în infrastructura marilor și micilor magazine din întreaga țară.

Aproximativ 4.000 de echipamente RVM (reverse vending machines) sunt acum funcționale în marile rețele de magazine din România, conform datelor furnizate de retaileri și de furnizori. Aceste automate colectează ambalajele de băuturi din cadrul Sistemului Garanție-Returnare (SGR), integrându-se astfel în infrastructura magazinelor mari și mici din întreaga țară.

Cum funcționează echipamentele RVM?

Automatele RVM sunt concepute pentru a colecta diferite tipuri de ambalaje – PET-uri, sticle și doze din aluminiu. În funcție de tipul de aparat, ambalajele pot fi sortate direct în magazine sau colectate în mod mixt și sortate ulterior în centre regionale. Unele automate au capacitatea de a sparge sticlele, pregătindu-le astfel pentru reciclare.

După colectare, PET-urile și dozele din aluminiu sunt compactate și transportate către centre regionale, unde sunt sortate pe tipuri de materiale și culori înainte de a fi trimise la reciclare. Aceste procese sunt administrate de RetuRO, operatorul SGR, care a explicat detaliile funcționării sistemului.

Investiția în echipamente RVM

Prețul unui aparat RVM variază de la câteva mii până la sute de mii de euro, în funcție de dimensiune și capacitate, cele mai scumpe fiind cele care pot colecta cantități mari de recipiente simultan.

Principalii producători de echipamente RVM pentru piața românească sunt RVM Systems, Tomra și Envipco. Din totalul de 4.000 de echipamente, peste 80% sunt integrate în marile rețele de magazine, precum supermarketuri și hipermarketuri cu prezență națională. Restul de mai puțin de 20% sunt distribuite în magazine independente și mai mici, care acoperă diverse zone și comunități locale, scrie Ziarul Financiar.

Centre de colectare active

Ambalajele colectate prin SGR sunt transportate către centrele de colectare deja funcționale în județele Cluj (Bonțida), Timiș (Giarmata), Brașov și Ilfov (Otopeni).

Printre rețelele cu cele mai multe echipamente RVM se numără Mega Image, inclusiv magazinele Shop&Go, totalizând peste 800 de unități. Noul venit în peisajul de retail din România, Froo, adus de grupul polonez Zabka, a integrat și el automate RVM în magazinele sale, respectând cerințele Sistemului Garanție-Returnare.