Vineri, 21 martie, este Ziua Internațională a Pădurilor, eveniment celebrat inclusiv în România! Aceasta a fost instituită de ONU încă din anul 2012 pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la importanța pădurilor și a conservării acestora. Astfel, evenimentul are o temă diferită, iar țările din întreaga lume organizează activități pentru a promova protejarea și refacerea pădurilor.
În România, Ziua Internațională a Pădurilor este sărbătorită anual pe 21 martie, în cadrul evenimentului național „Luna Pădurii”, desfășurat între 15 martie și 15 aprilie.
Astăzi este Ziua Internațională a Pădurilor!
Tema anului 2025, „Pădurile și hrana”, subliniază rolul esențial al pădurilor în menținerea echilibrului ecologic și în combaterea schimbărilor climatice, arată ONU.
Cu toate că sunt de la sine înțelese beneficiile și importanța pădurilor, mulți poate nu le cunoscut. Astfel, pădurile produc aproximativ 40% din oxigenul planetei, dar captează și dioxidul de carbon, lucru care ajută la reducerea efectului de seră și la combaterea schimbărilor climatice.
De asemenea, pădurile sunt casa biodiversității, cu aproximativ 80% din speciile de animale și plante care există în lume trăiesc în păduri, acestea fiind formate din peste 60.000 de specii de arbori.
Mai mult, pentru 1,6 miliarde de oameni sunt singurul mod de trai, aceștia depinzând direct de păduri pentru hrană, apă și locuri de muncă. Nu în ultimul rând, protejează solul și apele, în condițiile în care rădăcinile copacilor previn eroziunea solului și ajută la reglarea circuitului apei.
Tema anului 2025, „Pădurile și hrana”. Cum se celebrează în România vineri, 21 martie
Tema anului 2025 este „Pădurile și hrana”, iar această temă confirmă rolul esențial al pădurilor în asigurarea securității alimentare și nutriției la nivel global, în condițiile în care aproape un sfert din populația planetei depinzând direct de ele.
În România, mai mult de jumătate din suprafața Carpaților este acoperită de pădure, ceea ce reprezintă cea mai mare suprafață de pădure montană naturală de fag sau de amestec cu conifere de pe continent, cu excepția Rusiei. WWF (World Wide Fund for Nature) a identificat pe teritoriul României aproape 65.000 de hectare de păduri virgine sau cvasivirgine, aproximativ 65% dintre habitatele de acest fel din Uniunea Europeană.
Cu această ocazie, Regia Națională a Pădurilor – Romsilva organizează un concurs foto intitulat „Pădurile hrănesc lumea”, invitând publicul să surprindă în imagini legătura dintre păduri și hrană.
De asemenea, în Rezervația Biosferei Delta Dunării, păduri unice precum Letea și Caraorman, desemnate zone strict protejate, sunt sărbătorite pentru biodiversitatea lor remarcabilă. Pentru anul trecut, tema stabilită de ONU a fost „Pădurile și inovația”, punând accent pe utilizarea tehnologiei și a soluțiilor sustenabile pentru protejarea pădurilor.
Ce poți face astăzi
Pentru a marca această zi specială, poți participa la activități precum plantări de copaci, expoziții de artă ecologice, dezbateri despre beneficiile pădurilor sau organizarea de picnicuri în natură.
Mai mult, poți ajuta la reducerea consumului de hârtie, mai ales că reciclarea și utilizarea responsabilă a produselor din lemn ajută la salvarea pădurilor, poți susține organizații de mediu care ajută la salvarea lor sau poți participa chiar tu ca voluntar la astfel de activități pro pădure și natură.