Stiri

Au scăzut emisiile de gaze cu efect de seră în Uniunea Europeană!

2
min
19/8/2024

Emisiile de gaze cu efect de seră (GHG) generate de activitățile economice ale unităților rezidente din Uniunea Europeană au ajuns, în primul trimestru al anului 2024, la 894 de milioane de tone echivalent CO2.

Aceasta reprezintă o scădere de 4% comparativ cu aceeași perioadă din 2023, când s-au înregistrat 931 de milioane de tone echivalent CO2, conform datelor publicate de Oficiul European de Statistică(Eurostat) și prezentate de TVR Info.

În ceea ce privește PIB-ul UE, acesta a rămas stabil, înregistrând o creștere modestă de 0,3% în primul trimestru din 2024 față de perioada similară din anul precedent.

În primele trei luni ale anului 2024, sectoarele economice care au contribuit cel mai mult la reducerea emisiilor, comparativ cu primul trimestru din 2023, au fost furnizarea de energie electrică și gaze naturale, cu o scădere de 12,6%, și gospodăriile, cu o scădere de 4,4%.

A crescut Produsul Intern Brut

Eurostat estimează că, în primul trimestru din 2024, comparativ cu aceeași perioadă din 2023, emisiile de gaze cu efect de seră au scăzut în 20 de state membre ale UE, s-au menținut stabile în Cipru și au crescut în Malta, Lituania, Letonia, Grecia, România șiSlovenia.

Cele mai mari reduceri ale emisiilor de gaze cu efect de seră din UE s-au înregistrat în Bulgaria (minus 15,2%), Germania (minus6,7%) și Belgia (minus 6%).

Dintre cele 20 de state membre ale UE unde emisiile au scăzut, opt au raportat și un declin al PIB-ului (Cehia, Germania, Estonia, Irlanda, Luxemburg, Țările de Jos, Austria și Finlanda). Celelalte 12 țări (Belgia, Bulgaria, Danemarca, Spania, Franța, Italia, Ungaria, Polonia, Portugalia, Slovacia, Suedia și Croația) au reușit să reducă emisiile de gaze cu efect de seră, în timp ce PIB-ul lor a crescut.