Procesele de sortare a deșeurilor reciclabile devin tot mai automatizate, odată cu integrarea tehnologiilor avansate în stațiile de reciclare.
La una dintre facilitățile operate de Recology în Seattle, roboți echipați cu inteligență artificială asistă lucrătorii umani în identificarea și sortarea materialelor reciclabile, conform Capital.
În prezent, patru astfel de roboți proiectați de compania Glacier sunt activi în această locație, iar alți doi urmează să fie instalați. Dispozitivele utilizează viziune artificială pentru a scana fluxurile de deșeuri de pe benzile transportoare. Un braț robotic dotat cu un sistem de vid este programat să extragă articolele identificate ca fiind reciclabile și să le plaseze în containerele corespunzătoare.
„Suntem capabili să punem acești roboți în locuri în care este mai greu să punem oameni”, a declarat Sal Coniglio, directorul general al Recology. El a adăugat că aceste echipamente permit companiei „să fie mai eficientă și să ne ajute să ne reducem impactul asupra climei”.
Investiție majoră în reciclare avansată
Prezentarea noilor tehnologii a avut loc la instalația MRF (Material Recovery Facility) a Recology, în cadrul unei vizite organizate pentru parteneri și investitori. Cu această ocazie, a fost anunțată și o rundă suplimentară de finanțare pentru Glacier, în valoare de 16 milioane de dolari, condusă de Ecosystem Integrity Fund, cu participarea investitorilor existenți, printre care se numără și Amazon Climate Pledge Fund.
„Trăim într-o eră incredibilă în care tehnologia de supraalimentare a reciclării există deja”, a declarat Rebecca Hu-Thrams, cofondatorul Glacier. „Glacier și Recology demonstrează întregul potențial al acesteia”.
În instalația din Seattle, aproximativ 300 de tone de deșeuri reciclabile amestecate sunt livrate zilnic. Procesul de sortare implică atât angajați umani, cât și roboți. Două dintre unitățile automatizate sunt specializate în identificarea polietilenei de înaltă densitate (HDPE), utilizată în ambalaje precum sticlele pentru șampon sau detergent. Un robot recunoaște HDPE colorată, iar celălalt se concentrează pe variantele deschise la culoare.
Roboții egalează performanțele oamenilor
„Este o muncă cu adevărat impresionantă”, a spus Areeb Malik, cofondator Glacier și fost inginer software la Facebook. „Roboții pot egala aproximativ performanța lucrătorilor umani și pot captura aproximativ 80-90% din plasticul țintă”.
Potrivit companiei, sistemele robotizate au fost antrenate folosind miliarde de imagini pentru a distinge peste 30 de tipuri de materiale. Glacier lucrează, de asemenea, la tehnologii care permit recunoașterea și sortarea biopoliesterilor – materiale plastice realizate din plante.
Printre susținătorii tranziției către ambalaje durabile se numără și Amazon, care explorează utilizarea biopoliesterilor ecologici pentru liniile sale de produse alimentare, precum Amazon Fresh și Whole Foods.