Autoritățile globale de reglementare bancară au adresat creditorilor întrebări detaliate cu privire la modul în care gestionează riscurile climatice, au declarat trei persoane familiarizate cu această chestiune, acesta fiind cel mai recent semn că autoritățile încearcă să ajungă la un consens larg în contextul abordărilor contradictorii ale acestui subiect, transmite Reuters.
Autoritățile globale de reglementare interoghează băncile pe fondul disputei privind riscurile climatice
Într-un sondaj pe care băncile l-au completat în cursul verii și care nu a fost raportat anterior, Comitetul de la Basel, format din 45 de supraveghetori majori, a adresat băncilor aproximativ 60 de întrebări, de la riscuri la operațiuni în mai multe departamente, au declarat sursele. Comitetul elaborează norme la nivel înalt, care servesc drept punct de referință pentru țările care urmează să le adopte și să le pună în aplicare, arată Reuters.
Comitetul este de așteptat să furnizeze în curând o actualizare cu privire la o propunere din noiembrie 2023 privind riscurile climatice, care a încercat să stabilească un cadru pentru a solicita creditorilor să publice informații cum ar fi conturile privind amprenta de carbon a clienților lor.
Încălzirea climei și politicile folosite de guverne pentru a răspunde ar putea schimba ecosistemele și comportamentul consumatorilor, dar persistă dezacordul cu privire la modul în care acest lucru se va manifesta în bilanțurile diferitelor bănci și ce ar însemna pentru stabilitatea financiară.
Țările au adoptat puncte de vedere extrem de diferite cu privire la gestionarea riscurilor climatice. De exemplu, oficialii Băncii Centrale Europene au declarat că băncile ar trebui să colaboreze cu contrapartidele lor pentru a se asigura că acestea îndeplinesc obiectivele „zero net”, în timp ce Rezerva Federală a SUA consideră că există presiuni asupra sa pentru a-și extinde rolul legat de schimbările climatice ca fiind un risc în sine.
„Există un curent subteran de divergență”, a declarat Clifford Rossi, un fost ofițer de risc pentru credite de consum al Citigroup, care este în prezent profesor de afaceri la Universitatea din Maryland.
„Pentru climă, nu există încă o metodologie reală acceptată sau un set de instrumente de modelare care să ne ofere un nivel de confort.”
Reprezentanții Comitetului de la Basel, Fed și BCE au refuzat să comenteze.
SONDAJUL BASEL
Sondajul opțional se referea la o listă de principii pe care comitetul a publicat-o în 2022, au declarat sursele, vorbind sub rezerva anonimatului, deoarece activitatea comitetului este confidențială.
Lista respectivă era menită să ghideze băncile și autoritățile lor de reglementare cu privire la modul în care să obțină date de la o gamă largă de clienți și să ia în considerare modul în care riscurile se vor manifesta mult mai departe în viitor decât orizontul de timp de doi-trei ani în care acestea planifică cantitatea de capital pe care trebuie să o dețină în caz de recesiune.
În cadrul sondajului, băncile au fost invitate să descrie modul în care colectează date și adaptează sistemele informatice pentru a procesa cantități tot mai mari de informații tot mai complexe, au precizat sursele citate.
De asemenea, au fost întrebate despre planurile clienților lor de a se adapta la viitoarele schimbări în politica de mediu, despre concentrarea riscului climatic în portofoliile lor și dacă utilizează instrumente de gestionare a riscurilor, cum ar fi analiza scenariilor, au precizat sursele.
Comitetul nu a spus băncilor exact cum va utiliza răspunsurile la sondaj. Detalii suplimentare cu privire la motivul exact pentru care comitetul a trimis sondajul nu au fost imediat clare.
Atunci când autoritățile de reglementare trimit acest tip de chestionar, „doresc să vadă care este gama de practici, să-și dea seama cine este lider și apoi să definească un standard de bune practici la care să adere băncile”, a declarat Greg Hopper, senior fellow la asociația comercială Bank Policy Institute, care nu a primit sondajul.