Companiile producătoare de îmbrăcăminte produc mult mai multe haine decât putem purta, iar acest lucru generează o cantitate mare de deșeuri. Specialiștii spun că avem nevoie de un viitor sustenabil al modei care începe cu responsabilitatea întreprinderilor producătoare.
Dacă am înceta să mai producem sau să aruncăm hainele astăzi, nu ați rămâne fără haine pe care să le purtați în timpul vieții dumneavoastră. De fapt, nimeni nu ar avea – nici copiii dumneavoastră, nici copiii copiilor dumneavoastră, arată Calprig.
Avem suficiente haine pe planetă pentru următoarele șase generații. Pericolul ecologic al industriei textile
Experții în deșeuri din domeniul modei au sugerat că excesul de haine existente în prezent ar putea îmbrăca următoarele șase generații de oameni.
Deși mașinile zburătoare nu există încă, excesul aproape comic de îmbrăcăminte din acest scenariu SF este deja o realitate. Și se adaugă la deșeuri și poluare reale, dăunătoare.
Astăzi se produc și se vând mai multe haine decât oricând înainte
Producătorii produc mult mai multe haine decât înainte. Începând cu anii 1950, cantitatea de articole de îmbrăcăminte produse pe glob a crescut de cel puțin șase ori. La nivel mondial, este vorba de peste 100 de miliarde de piese de îmbrăcăminte pe an. Iar consumatorii cumpără și ei mai multe haine. Raportul dintre numărul de haine pe care americanii le cumpără în prezent și numărul de haine pe care le cumpărau în 2000 este de 4 la 1.
Se creează mai multe haine, iar acestea sunt cumpărate mai des și mai ieftin. Le păstrăm pentru o perioadă mai scurtă de timp, fie înlocuindu-le atunci când se schimbă stilurile, fie purtându-le până la epuizare.
Și aruncăm tone de haine – la propriu. Volumul total de textile trimise la groapa de gunoi sau incinerate este uluitor: Echivalentul valorii unui camion de gunoi în fiecare secundă a fiecărei zile.
Este vorba de un ciclu al fast fashion care este condus de companiile de îmbrăcăminte.
Companiile de îmbrăcăminte produc mai multe haine decât pot vinde
Puteți intra în orice mall sau magazin de îmbrăcăminte și să vedeți rafturi și rafturi de haine – mult mai multe decât va purta cineva vreodată. Este mult mai mult decât pot spera aceste companii să vândă.
O mare parte din hainele care devin deșeuri nici măcar nu au fost purtate sau folosite în primul rând. Un procent masiv de 30% din toate hainele fabricate la nivel global nu sunt niciodată vândute.
Și, în parte, acest lucru este intenționat. Ofertele din aceste magazine „fast fashion” evoluează în funcție de schimbarea tendințelor, fără a aștepta până când stocul anterior este epuizat. Atunci când se schimbă sezonul sau moda, comercianții cu amănuntul își pot distruge stocurile vechi pentru a face loc pentru cele noi.
Fabricarea unui număr atât de mare de haine nu este sustenabilă – mai ales atunci când planurile producătorilor de îmbrăcăminte de a se ocupa de surplusul de stocuri sunt aruncarea la gunoi sau distrugerea acestora.
Aproape o treime din hainele pe care le producem sunt aruncate sau distruse
Ce tip de deșeu credeți că a devenit o problemă cu cea mai rapidă creștere? Dacă vă gândiți la plastic, el a fost detronat de textile. Deșeurile din plastic sunt, de fapt, pe locul al doilea, la mare distanță, după deșeurile textile. Conform unui studiu, deșeurile textile reprezintă fluxul de deșeuri cu cea mai rapidă creștere în SUA.
O mare vină o au companiile de fast fashion care întâi aprovizionează excesiv magazinele și apoi distrug articolele de îmbrăcăminte nevândute. Și toate acestea se adună rapid.
Putem schimba industria modei pentru un viitor mai durabil
În primul rând, brandurile de modă trebuie să nu mai producă atât de multe haine și să distrugă stocurile nevândute. Aruncarea hainelor noi înseamnă că procesul de fabricare a hainelor noi, care necesită o utilizare intensivă a resurselor, trebuie repetat la nesfârșit. Deșeurile sunt un defect de proiectare pe care industria modei îl poate rezolva.