Stiri

Azerbaidjanul trage un semnal de alarmă cu privire la micșorarea „catastrofală” a Mării Caspice

2
min
28/8/2024

Președintele azer Ilham Aliyev a discutat luni cu președintele rus Vladimir Putin despre îngrijorarea sa cu privire la ceea ce el a numit micșorarea „catastrofală” a Mării Caspice și a declarat că cei doi au convenit să analizeze situația, arată Reuters.

Azerbaidjanul trage un semnal de alarmă cu privire la micșorarea „catastrofală” a Mării Caspice

Marea Caspică, cea mai mare masă de apă interioară din lume, se află între Azerbaidjan și Kazahstan, cu Rusia la nord și Iran și Turkmenistan la sud.

Studiile științifice au constatat că nivelul apei Mării Caspice, care a fluctuat puternic în ultimul secol, a scăzut de la mijlocul anilor 1990.

„De la fereastra camerei în care negociam, i-am arătat lui Vladimir Vladimirovici (Putin) stâncile care erau sub apă în urmă cu doar doi ani”, a declarat Aliyev în timpul unei declarații pentru presă alături de Putin la Baku.

„Astăzi, ele au ieșit deja la un metru deasupra suprafeței”.

Putin nu a făcut nicio declarație publică, arată Reuters.

Aliyev a declarat că el și Putin au convenit să analizeze situația care, în opinia sa, se transformă într-un dezastru ecologic.

Nazim Mahmudov, șeful Serviciului Hidrometeorologic Național din cadrul Ministerului Azer al Ecologiei, a declarat pentru Reuters că nivelurile au fost afectate de creșterea evaporării asociată cu schimbările climatice, precum și de devierea apelor Volgăi pentru irigații.

El a declarat că schimbările de nivel ale Mării Caspice afectează mediul și sectoarele economice, în special operațiunile petroliere și gaziere marine, și a îndemnat la eforturi globale pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

Baku va găzdui următoarea Conferință a părților (COP) a Organizației Națiunilor Unite privind schimbările climatice în noiembrie.