-+=
Știri

Smart City

Lifestyle

#greenTALKS

Soluții

CSR

Articole salvate

Stiri

Smart City

Lifestyle

#GREENTALKS

Solutii

CSR

Știri fresh

Sute de parcuri solare pentru primării

România, câştig de cauză într-un dosar privind energia regenerabilă. Investitorii care au dezvoltat 31 de centrale fotovoltaice, obligați să plătească milioane de euro

22 ianuarie 2025, 12:02

Misterul moștenitorilor Parcului IOR: Terenul retrocedat rămâne captiv între procese și nepăsare

22 ianuarie 2025, 11:09

Șacalii din Delta Dunării, problematici! Recomandările autorităților: „Limitarea numărului de șacali se face prin limitarea accesului la hrană, și nu prin împușcare”

Șacalii din Delta Dunării, problematici! Recomandările autorităților: „Limitarea numărului de șacali se face prin limitarea accesului la hrană, și nu prin împușcare”

22 ianuarie 2025, 10:01

Patru parcuri fotovoltaice construite in Gorj

Licitație de 1,2 miliarde de lei pentru patru parcuri fotovoltaice noi la Rovinari și Turceni în județul Gorj

22 ianuarie 2025, 09:00

#greenTALKS

#greenTALKS cu Ioana Botezatu, Head of CSR la SG GSC India & Romania, despre digitalizare și sustenabilitate în practică: "Este esențial să mă gândesc ce fac eu ca să-mi reduc consumul"

#greenTALKS cu Ioana Botezatu, Head of CSR la SG GSC India & Romania, despre digitalizare și sustenabilitate în practică: „Este esențial să mă gândesc ce fac eu ca să-mi reduc consumul”

11 noiembrie 2024, 12:04

green-talks-coca-cola-hbc-romania-si-angajamentul-pentru-sustenabilitate-o-strategie-pentru-viitor-interviu-cu-alice-nichita-corporate-affairs-sustainability-director-video

GREEN TALKS. Coca-Cola HBC România și drumul spre sustenabilitate, o strategie pentru viitor. Interviu cu Alice Nichita, Corporate Affairs & Sustainability Director VIDEO

13 august 2024, 07:02

#GreenTALKS, Interviu cu Alexandra Petcu, coordonator Laborator Digital Verde UVT: „Tehnologia este un mijloc, nu un scop, pentru a atinge obiectivele dezvoltării durabile” VIDEO

13 decembrie 2024, 17:42

Salveaza Articolul

3 minute de citit

Barna a dispus revizuirea în regim de urgență a planului de intervenție în cazul creșterii concentrațiilor poluanților din aer

Scris de: Green News | 5 ianuarie 2021, 16:54

barna-a-dispus-revizuirea-in-regim-de-urgenta-a-planului-de-interventie-in-cazul-cresterii-concentratiilor-poluantilor-din-aer

Ca urmare a episoadelor din ultimele zile ale anului privind creșterile concentrațiilor de PM 10 în București, în anumite intervale orare sau chiar a depășirii mediei zilnice la acest poluant, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Barna Tánczos, a convocat o întâlnire cu instituțiile subordonate Ministerului Mediului, cu atribuții de monitorizare și control a surselor de poluare a aerului din București.

Ministrul a dispus revizuirea în regim de urgență a planului de intervenție în astfel de situații, cu atribuții clare pentru fiecare instituție subordonată în parte.

Când vorbim despre poluarea aerului avem o dublă misiune: pe de-o parte să monitorizăm calitatea aerului din București și din țară și să depistăm în timp real orice tendință de creștere a poluanților iar, pe de altă parte, să identificăm potențiala sursă de poluare care conduce la aceste creșteri, pentru a putea avertiza și controla în timp real poluatorul. Situația din Capitală este una extrem de specială: aici, în mai toate cazurile de depășiri înregistrate, vorbim despre un cumul de factori de poluare care, pe fondul unor condiții meteo care nu permit dispersia poluanților, se resimte imediat la stațiile de monitorizare a calității aerului și la rețelele independente de senzori. În același timp, iarna adaugă la acest cumul de factori, în care traficul este sursa principală, și încălzirea rezidențială, care are un aport serios în creșterile concentrațiilor pe care le monitorizăm. Le-am cerut colegilor care se ocupă de revizuirea planului de intervenție ca în astfel de situații, pentru orice depășire, fie ea orară sau zilnică, să fie avertizat poluatorul prin dispeceratul din cadrul ministerului care funcționează 24 de ore din 24. Pentru a reduce numărul de zile sau de intervale orare cu concentrații depășite, sistemul de monitorizare și avertizare a celor responsabili de poluare trebuie să funcționeze prompt și eficient – conform legii, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor constată episoadele de poluare și are datoria să ceară măsuri imediate din partea instituțiilor care gestionează potențialele surse de poluare: de la trafic până la activitatea industrială dintr-un oraș”, a spus Barna Tánczos.

Ministrul a cerut, în cadrul întâlnirii, ca Agenția Națională de Protecție a Mediului să susțină activitatea în teren cu laboratoarele mobile de măsurare a concentrațiilor în fiecare zonă reprezentativă în care sunt înregistrate creșteri.

La întâlnire au participat conducerile Agenției Naționale pentru Protecția Mediului și a Agenției pentru Protecția Mediului București, Garda Națională de Mediu, Administrația Națională de Meteorologie, precum și direcția tehnică de resort din minister.