Stiri

43% din decesele induse de cancerul pulmonar, cauzate de poluare

4
min
10/4/2024

Cancerul care induce cea mai mare mortalitate este cel pulmonar, iar aerul curat este soluţia pentru plămâni sănătoşi, fiecare respiraţie contând, a spus medicul pneumolog Beatrice Mahler, cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă împotriva Cancerului.

„Creșterea deceselor prin cancer pulmonar ca urmare a nivelului crescut de poluanți în aerul exterior, depășește în ultimii ani mortalitatea secundară poluării casnice, determinată în mare parte de fumul de țigară”, a scris Mahler duminică, pe pagina sa de Facebook.

„Asocierea cancer pulmonar - fumat nu mai surprinde pe nimeni, și totuși o mare parte din pacienții cu cancer pulmonar sunt nefumători. Este firesc să ne întrebăm ce și mai ales când o persoană nefumătoare are risc de cancer pulmonar”, a adăugat managerul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din București,.

Aceasta a explicat că expunerea la particule poluante poate provoca modificări ale celulelor căilor respiratorii care declanşează cancer pulmonar. Aproximativ jumătate dintre persoanele cu cancer pulmonar nu au fumat niciodată, dar prezintă aceste schimbări, potrivit unor studii citate de Mahler.

„Unul din mecanismele descrise indică că particulele PM2.5 provoacă inflamație în plămân. Inflamația ‘trezește’ celule în mod normal inactive din plămâni, celule care au mutații și care cauzează cancer. Combinația de mutații care cauzează cancer și inflamație poate declanșa aceste celule să crească necontrolat, formând tumori. Mutațiile genei EGFR sunt frecvent întâlnite în cancerul pulmonar la persoanele care nu au fumat niciodată”, a mai spus ea.

Pneumologul a prezentat unul dintre studii, care a comparat ratele de cancer pulmonar mutant EGFR la peste 400.000 de oameni din Marea Britanie şi ţări din Asia. Rezultatele au arătat că ratele de cancer pulmonar mutant EGFR sunt mai mari la persoanele care trăiesc în zone cu niveluri mai mari de poluare cu PM2.5.

Astfel, 43% din decesele induse de cancerul pulmonar sunt produse din cauza poluării, din care până la 29% sunt determinate de poluarea aerului.

„Respectarea normelor de calitate a aerului ale Organizației Mondiale a Sănătății par dificil de realizat, însă efectele negative ale poluării casnice, ambientale și industriale sunt reale și se traduc în ani de viață pierduți”, a spus medicul.

Foto: Freepik