Smart City

Biciliștii vor avea limită de viteză de 30 km/h și se reglementează criculația cu trotinete

2
min
15/4/2021

Actul normativ stabilește condiții tehnice pentru trotinetele electrice similar celor prevăzute pentru biciclete.

Un nou proiect privind Codul Rutier urmează a fi pus în vigoare printr-o Hotărâre de Guvern care reglementează circulația pe drumurile publice a trotinetelor, limita de viteză pentru bicicliști fiind stabilită la 30 de km/h. În plus, potrivit proiectului de hotărâre pus în dezbatere publică de Ministerul de Interne, pietonii nu mai au voie să stea cu ochii în telefon sau să asculte muzică în căști atunci când traversează strada. Nerespectarea interdicției de către pietoni constituie contravenție și se sancționează cu amendă. 

Potrivit proiectului de modificare a regulamentului pentru aplicarea OUG 195/2002 se modifică art. 99 astfel: ”Se interzice conducătorilor de biciclete să circule cu acestea cu oviteză mai mare de 30 km/h”. Actul normativ stabilește condiții tehnice pentru trotinetele electrice similar celor prevăzute pentru biciclete. 
Inițiatorii mai spun că, din practică, s-a constatat că un procent semnificativ din numărul accidentelor rutiere implică eroarea umană a participanților la trafic, neatenția pietonilor fiind adesea una dintre cauze. Din această perspectivă, ca riscul rutier să se reducă, folosirea telefonului mobil, fie că se vorbește sau se scriu mesaje (distragere mentală), se ascultă muzică (distragere auditivă) sau se accesează diverse aplicații de ghidare precum hărți (distragere vizuală), va fi interzisă în timpul traversării drumurilor publice.

Astfel, proiectul reglementează interdicția pietonilor de a efectua activități de natură a le distrage atenția atunci când se angajează în traversarea drumului public, sancțiunea constând în amendă.  

Având în vedere faptul că din ce în ce mai multe biciclete și trotinete sunt văzute pe străzile orașelor, aceste reglementări vin să susțină mobilitatea verde și să încurajeze populația să adopte aceste moduri de transport, făcându-le mai sigure.