Smart City

Blocurile din București ar putea produce energie cât un reactor de la Cernavodă

1
min
21/5/2024

Ministrul Energiei este de părere că montarea de panouri solare pe blocurile din Capitală ar asigura 680 MW

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a discutat la un eveniment de specialitate despre potențialul utilizării blocurilor comuniste din București pentru producerea energiei verzi. El a estimat că aceste blocuri ar putea furniza aproximativ 680 MW de putere instalată, echivalentul unui reactor de la Cernavodă, potrivit capital.ro.

Sebastian Burduja a subliniat importanța acestui proiect și a menționat că s-ar putea crea un instrument de finanțare pentru a susține implementarea acestuia, nu doar în Capitală, ci și la nivel național.

„Făceam o estimare cu colegii din minister și, cel puțin la nivelul Bucureștiului, utilizarea potențialului blocurilor comuniste ar însemna undeva la 680 de MW putere instalată, deci cam cât un reactor de la Cernavodă. Ne gândim chiar la un instrument de finanțare pentru un asemenea program, pentru blocurile din Capitală, dar și din toată țara”, a declarat Burduja.

Conferința „Energy Road – Energie la tine acasă – Ediția a VI-a”

În cadrul conferinței „Energy Road – Energie la tine acasă – Ediția a VI-a”, Burduja a anunțat inițierea unui grup de lucru dedicat colaborării cu piața și experții externi pe subiecte precum hidrogenul, biocombustibilii și stocarea energiei. „Pornim acest grup de lucru, este un anunț de astăzi – și așteptăm cu drag să colaborăm, pentru că pe subiectele de nișă, de viitor, întotdeauna abordarea mea a fost că trebuie să lucrez cu piața, trebuie să lucrez cu experți din afara instituțiilor publice. Nu ne pricepem la toate. E valabil și pentru ceea ce facem pe hidrogen, pe biocombustibili, pe stocare”, a spus Burduja.

Ministrul Energiei a evidențiat și câteva soluții simple pentru reducerea consumului de energie în București, precum fuziunea dintre Elcen și Termoenergetica și conectarea celor patru CET-uri direct la rețeaua Transgaz. Aceste măsuri ar putea aduce economii anuale de 50 de milioane de euro pentru o rețea de distribuție de 4-5 km. De asemenea, Burduja a subliniat necesitatea modernizării CET-urilor și a rețelei de distribuție.

Anterior, ministerul Energiei a anunțat formarea unui Grup de Lucru dedicat dezvoltării Comunităților de Energie în România, invitând pe cei interesați să se implice în acest proiect. Burduja a prezentat această inițiativă ca pe o oportunitate pentru fiecare cetățean român de a-și produce propria energie electrică și de a accesa surse de energie verde la prețuri mai accesibile.